WWF headerlogo wwf svg

Räkna ut din klimatpåverkan här!

Nej det är sannerligen inte lätt att hålla kolla på vad som är rätt eller fel när det kommer till att äta klimatsmart mat! Ta hjälp av WWFs Klimatkalkylatorn för att hitta rätt i matdjungeln!

Att vi ska välja kött från svenska gårdar känner alla till, liksom äta råvaror som är i säsong och att vi alltid bör välja ekologiskt eller KRAV-märkt och alltid välja MSC-märkt fisk.

So far, so good.

Men är det svaret på allt? Nej, så enkelt är det ju inte. Vi måste värdera det vi har på tallriken - och faktiskt möblera om den gamla klassiska tallriksmodellen lite. 

Mängden kött bör minska på tallriken och istället bör vi öka intaget av rotfrukter, baljväxter och annat grönt. Och även tänka till på vilka råvaror som är "dolda klimatfällor". Ris har exempelvis större klimatpåverkan än vi tror och halloumi har större klimatpåverkan än fläskfilé.... 

Klicka in på WWFs klimatkalkylator här  >>

Vegetariska vardagsräddare

Anamma Öppen lasagne med vispad mozzarella ny
Spaghetti med belugabolognese Kungsörnen
Krämig stroganoff med aubergine

Krämig stroganoff med aubergine

Madeleine Landley
30 min
Anamma Asiatisk nudelsallad med hoisinfärs