Vit sparris med klassisk hollandaisesås

koket.se
Vit sparris med klassisk hollandaisesås
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Vit sparris med klassisk hollandaisesås

14 ingredienser

20 m

Har du hunnit njuta av årets sparris? Om inte så är det dags nu! Vit sparris med klassisk hollandaisesås är en rätt som slår det mesta.
Läs mer om hur du kokar den perfekta sparrisen här!

Se Norbert Lang laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • vit sparris

Hollandaisesås

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 4 msk torrt vitt vin
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 schalottenlök (liten)
  • 1 stjälk persiljestjälk
  • 3 äggulor
  • 180 g smör
  • 2-3 droppar worcestersås
  • 2-3 droppar citronsaft
  • vitpeppar (från kvarn)
  • salt

Gör så här

  1. Skala och koka sparrisen, se länk i inledningen.

Hollandaisesås

  1. Koka en reduktion på vitvinsvinäger, vatten, vitt vin, vitpeppar, lagerblad, finhackad schalottenlök och finskuren persiljestjälk.
  2. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.
  3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme (eller över ett vattenbad) tills det blir en tjockflytande och luftig sås.
  4. Rör sedan ner smält smör gradvis med en visp. Smöret bör ha unegfär samma temperatur som äggulorna (ca 60 grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.
  5. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och worcestersås.