Vinbärssablé

koket.se
Vinbärssablé
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Vinbärssablé

12 ingredienser

1 h + tid i kyl

Sablé är en fransk sötsalt deg som tar dina bakverk till en ny nivå, perfekt för dig som inte vill ha toksöta bakverk. Denna tarte på sablédeg tillsammans med sötsyrliga vinbär kommer du vilja göra om och om igen, vi lovar!

Odla vinbär - allt du behöver veta
Odla vinbär - röda vinbär närbild

Odla vinbär - allt du behöver veta

Vinbär är den ultimata trädgårdsbusken. Här har vi samlat all bra fakta du behöver för att odla själv.

Läs mer

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Sablédeg

  • 250 g vetemjöl
  • 160 g strösocker
  • 10 g bakpulver
  • 210 g smör
  • 2 ägg
  • 3 g salt

Bärfyllning

  • 250 g svarta vinbär, frysta el färska
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel, mald
  • 1 msk olivolja

Topping & tillbehör

  • vaniljglass
  • vinbär, svart, röda, vita

Gör så här

Sablédeg dag 1

  1. Mixa ihop ingredienser i en matberedare. Knåda ihop till en deg. Kyl över natten. Till detta recept behöver du bara en halv sats deg, så den andra halvan kan du frysa in.

Sablédeg dag 2

  1. Kavla ut kall sablédeg på ett smörpapper, kavla ut ca 2-3 mm tjockt och stansa med en springform till en 30 cm rundel. Låt stå i kylen i ytterligare cirka 30 minuter. (Degen blir snabbt varm och släpper då sämre från smörpappret).
  2. Blanda färska eller frysta vinbär med olivolja, socker och kanel. Lägg bären på mitten och lämna en kant på 5 cm runt. Vik upp kanten runt om så den omfamnar bären (om det är svårt att lyfta degen från pappret så kyl degen igen).
  3. Baka i ugn på 185 grader tills den är gyllenbrun runt om, cirka 20 min. Ta ut och låt svalna. Toppa vinbärssablén med fler vinbär i olika färger och servera med glass.
TIPS!
Se alla avsnitt av kökets trädgård
Kökets trädgård avsnitt 12: Odla potatis ny

Se alla avsnitt av kökets trädgård

Här har vi samlat alla härliga trädgårdsprogram med Paul Svensson och hans inspirerande matlagning

Läs mer