Klassisk husmanskost i vegansk tappning. Köttfria bullar gjorda på solrosfrön, gräddsås på sojagrädde piffad med örter och klassisk lingonsylt serveras med den godaste potatis som finns - hasselbackspotatis.
Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare.
Fräs den gula löken i lite olja så att den mjuknar.
Häll ner samtliga ingredienser i matberedaren och mixa ihop till en smet. Låt smeten vila i 15 minuter.
Rulla bollar av smeten. Stek dem gyllene i lite olja.
Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och skär i tunna skivor, nästan hela vägen igenom. Enklast är att lägga potatisen i en träslev och skära så att kniven inte går helt igenom.
Lägg potatisarna i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Ringla över smöret och strö över ströbrödet. Tillaga i ugnen 30-40 minuter tills de har fått fint med färg och blivit härligt krispiga.
Ös då och då med det smälta fettet i formen.
Gräddsås med örter
Vispa ihop vetemjöl och matfett i en kastrull på medelhög värme. Låt bubbla under omrörning i 1 minut.
Vispa ner lite sojagrädde i taget tills du har en slät sås utan klumpar.
Vispa nu ner grönsaksfond, sojasås, dijonsenap, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter under ständigt vispande, tills såsen tjocknar. Avsluta med att vispa ner finhackad persilja och gräslök.
Servering
Servera vegobollarna tillsammans med hasselbackspotatis, gräddsåsen med örter och lingonsylt..