Varmrökt lax med grillad vattenmelon

koket.se
Varmrökt lax med grillad vattenmelon
Foto: Tv4

Varmrökt lax med grillad vattenmelon

Av: Oskar - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

40 m

Letar du efter en rätt som speglar sommaren med rökighet, sötma, syra, hetta och krispighet? Då har du hittat rätt! Varmrökt lax med grillad vattenmelon, picklad grön tomat, knaperstekt chorizo, brynt kavring och dillemulsion kan bli en succé.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Oskar - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Picklad grön tomat:

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten, kallt
  • 2-3 gröna tomater

Dillemulsion

  • 1 knippe färsk dill
  • 2,5 dl neutral olja (rapsolja)
  • 1-2 ägg, rumstempererade
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt

Brynt kavring

  • 2 skivor kavring
  • 20 g smör (att steka i)
  • 0,5-1 krm aromatkrydda

Varmrökt lax

  • 200 g varmrökt lax (msc-märkt från Ica, grönt enligt wwfs fiskguide)

Servering

  • 1 förp färsk chorizokorv
  • 1 vattenmelon (liten)
  • honung
  • olivolja
  • färsk bladpersilja

Gör så här

Picklad grön tomat

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en skål och vispa tills sockret har löst upp sig.
  2. Skiva tomaterna i ca 8 mm tjocka skivor.
  3. Lägg skivorna och lagen i en lufttät burk och låter stå fram till montering av rätten.

Dillemulsion

  1. Hacka dillen grovt.
  2. Värm oljan i en liten kastrull till 80–90 grader, använd gärna en termometer.
  3. Häll ner dillen i oljan och låt stå i ca 5 minuter.
  4. Häll sedan oljan och dillen i en mixer och mixa i ca 5–7 minuter tills oljan är helt grön.
  5. Sila sedan av oljan ner i en droppflaska. Låt svalna i kylen så att den är rumstempererad till montering.
  6. Separera äggulan från vitan och lägg äggulorna i en bunke med senap och lite salt. Därefter vispar du tills det blivit luftigt och skummigt.
  7. Droppa försiktigt ner dilloljan samtidigt som du fortsätter vispa. När du märker att blandningen binder kan du tillsätta oljan i snabbare takt. Sluta tillsätta olja när emulsionen är tjock och fast, eller tills du känner dig nöjd med konsistensen.
  8. Häll upp på spritspåse eller droppflaska och ställ åt sidan till montering.

Brynt kavring

  1. Mixa kavring 
med en stavmixer tills det blivit små smulor.
  2. Stek smulorna i stekpanna på medelvärme med lite smör. Krydda upp med lite aromatkrydda. 
Stek tills smulorna är brynta och frasiga. 
Ställ åt sidan tills det är dags att montera rätten.

Varmrökt lax

  1. Dela den varmrökta laxen i mindre bitar, ca 50 g per person.

Servering

  1. Sprätt upp den färska chorizon 
och ta ut färsen.
  2. Hacka färsen i små bitar och stek den knaprig på medelhög värme i en torr stekpanna. 
Den kommer släppa en del fett som du ska spara till monteringen.
  3. Skär upp två tjocka skivor av vattenmelonen, ca 2 cm tjocka. Skär bort kanterna och pensla sidorna med lite olivolja.
  4. Grilla sedan melonen på hög värme i ca 7 minuter på varje sida. När det är 1 minut kvar kan du pensla sidorna med lite honung. Melonen ska få fina ränder och honungen ska karamelliseras lite.
  5. Skiva sedan upp melonen i små trekanter.
  6. Börja med att lägga den grillade vattenmelonen i botten på tallrikarna (ca 3–4 bitar per portion).
  7. Toppa därefter med en skiva picklad grön tomat, varmrökt lax och knaperstekt chorizo.
  8. Strö över lite brynt kavring och saften från den stekta chorizon. Avsluta med bladpersiljan och klicka ut dillemulsionen runt om.