Tryfferad zucchinispaghetti med parmesan och pocherat ägg blir en rätt som kommer imponera på gästerna.
Ingredienser
4-6 schalottenlökar
1 klyfta vitlök (efter smak)
smör (eller olivolja)
4 dl vin, torrt vitt
lagerblad
vitpeppar
salt
4-6 zucchini
salt
peppar
50 g parmesanost
60 g tryffel
ev. vinäger (eller citron)
ev. vitt vin
6 ägg
salt
vitvinsvinäger
Gör så här
Finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i smör (eller olja) och tillsätt vinet, lagerblad och koka. Koka ner vätskan till hälften så du får en reduktion.
Ta sedan bort lagerbladen från reduktionen och krydda kraftigt, men var försiktig med saltet.
Tvätta zucchinin och strimla den på mandolinen som spaghetti.
Salta och peppra zucchinin lätt precis innan tillagning så att lite spänst finns kvar.
Värm zucchini i reduktionen, tillsätt den rivna parmesanen och hälften av tryffeln. Justera med mer salt, syra och vitlök efter önskemål.
Pochera äggen i saltat vatten med ca 2-3 msk vitvinsvinäger per liter vatten.
Knäck ägget i ett glas så att inget skal följer med.
Koka upp vattnet, gör en virvel med en visp, håll glaset nära vattenytan och låt ägget glida ner.
Ägget är klart när vitan har lagt sig som ett fast täcke runt den lösa gulan.