Tortilla con jamón iberico

koket.se
Tortilla con jamón iberico

Tortilla con jamón iberico

9 ingredienser

30 m

En matig tortilla på potatis passar perfekt att servera som del av en buffé eller som tillbehör till middagen.

Se Lukas Moderato laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 potatisar (medelstora matpotatis)
  • 1 silverlök
  • 6 klyftor vitlök
  • 7 dl olivolja (att fritera i)
  • 50 g jamón iberico, fint tärnad
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skär potatisen i tärningar, ca 1 cm-1,5 cm stora.
  2. Hacka lök och vitlök.
  3. Värm oljan i en hög kastrull på mellanvärme på spisen. Ha gärna en termometer tillhands för att kontrollera temperaturen, det får ej bli över 170 grader.
  4. Fritera potatisen tills den är lätt gyllene.
  5. Tillsätt löken och låt den precis få färg innan du tillsätter vitlöken. Låt det fritera i 30 sekunder.
  6. Sila av oljan och låt rinna av ordentligt. Oljan kan du spara till nästa tortilla eller till att steka i.
  7. Lägg allt i en bunke och tillsätt jamón. Blanda ordentligt medan det fortfarande är varmt.
  8. Vispa ihop äggen och äggulorna.
  9. Blanda sedan ihop äggen med resten av ingredienserna. Tillsätt salt och peppar.
  10. Låt smeten stå i 10-15 minuter.
  11. Värm olivoljan i en stekpanna som är ca 20 cm i diameter (gärna nonstick) på mellanvärme.
  12. Häll sedan i smeten. Tryck ner kanterna med en liten träslev eller en slickepott som tål värme.
  13. Lägg en tallrik som ett lock på smeten när äggen har satt sig runt stekpannans kanter men mitten fortfarande är lös. Vända tortillan upp och ner på tallriken. Sätt tillbaka pannan på spisen. Tippa tallriken och låt tortillan glida tillbaka i pannan och stek på andra sidan.
  14. Tryck till kanterna på tortillan igen så den får en fin form. Grädda i ytterligare 30 sekunder till 1 minut.
  15. Vänd upp tortillan på ett serveringsfat.
  16. Serveras varm eller rumstempererad.