Torskrygg med bacon och vitvinssås

Torskrygg med bacon och vitvinssås
Foto: Tv4

Torskrygg med bacon och vitvinssås

Av: Annette - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h

Torskrygg med bacon, vitvinssås och krossad potatis är en festlig och god huvudrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Krossad potatis

  • 800 g potatis (små)
  • 2 msk smör
  • salt

Bacon

  • 0,5 rödlök
  • 1 förp bacon
  • 6 bitar soltorkade tomater
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk smör (flytande)

Torsk

  • 4 torskryggar
  • 2 msk färsk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Sparris

  • 250 g grön sparris
  • parmesanost, riven

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk smör
  • salt
  • 0,5 citron

Gör så här

Krossad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisarna med skalet på tills de är klara. Kontrollera med en tandpetare.
  3. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt.
  4. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna i ca 5 minuter, de ska bli krispiga på ytan.

Bacon

  1. Klyfta löken och skär baconskivorna i bitar.
  2. Stek lök och bacon tillsammans i ca tre minuter.
  3. Strimla soltorkade tomater tunt och blanda sedan med lök och bacon.
  4. Ringla smör i en ugnsfast form, klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar. Rör ihop med smöret.

Torsk

  1. Lägg ner de tinade torskryggfiléerna i en form.
  2. Klipp över persilja, salta och peppra.
  3. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i ugnen i ca 15 minuter, ta ut formen
  4. efter halva tiden och ös fisken med smöret.

Sparris

  1. Koka sparrisen hastigt i saltat vatten till de är al dente.
  2. Riv över parmesanost.

Vitvinssås

  1. Skala och hacka schalottenlök
  2. Sautera löken i lite olja och slå på vinet när löken mjuknat.
  3. Låt vinet koka ner till hälften.
  4. Slå på fiskbuljongen och fortsätt reducera.
  5. Häll i grädden och låt det koka ihop.
  6. Red av såsen med majsstärkelse till önskad konsistens.
  7. Mixa allt och tillsätt smör, smaka av med salt och citron.

Servering

  1. Värm såsen och skeda den över fisken vid servering.