Torskrygg i vitvinssås

Torskrygg i vitvinssås
Foto: Tv4

Torskrygg i vitvinssås

19 ingredienser

1 h 20 m

En härlig fiskrätt från Göteborg bestående av torskrygg i vitvinssås med potatis, räkor och baconlindad sparris.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 600 g torskrygg
  • 2 krm citronpeppar

Rimlag till fisken

  • 10 dl vatten
  • 1 dl salt

Sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • 1 förp bacon

Vitvinssås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
  • salt
  • peppar

Potatis och tillbehör

  • 8-10 potatisar (normalstora)
  • 200 g handskalade räkor (färska)
  • 0,2 citron, pressad saft
  • 0,5 citron, skalet
  • 2 msk dill, hackad
  • 250 g körsbärstomater (på kvist)
  • olja (till cocktailtomaterna)
  • dillvippa (till garnering)

Gör så här

Torskrygg

  1. Dela torskfilén i fyra portionsbitar.

Rimlag till fisken

  1. Blanda ihop salt och vatten i en form och lägg ner fisken.
  2. Rimma fisken i saltlagen i 20 minuter.
  3. Skölj sedan av fisken ordentligt i vatten.
  4. Lägg fisken i en form, plasta och förvara i kylen tills det är dags för tillagning.

Torskrygg forts.

  1. Ta ut fisken från kylen och krydda med citronpeppar och häll på vitvinssåsen (se recept längre ner).
  2. Baka fisken på 225 grader i mitten av ugnen tills fisken har nått en innertemperatur på 40 grader.

Sparris

  1. Bryt och koka sparrisen i 2-3 minuter, den ska vara lite lätt mjuk.
  2. Låt sparrisen svalna.
  3. Para därefter ihop sparrisen två och två och snurra in varje par i två baconskivor.

Vitvinssås

  1. Blanda ihop crème fraîche, grädde, vin och kryddor i en bunke.

Potatis och tillbehör

  1. Skala potatisen och gör den redo för att kokas inför servering.
  2. Skala räkorna och blanda ihop med citron och dill.
  3. Lägg kvisttomaterna i en form och ringla över olja, baka på 200 grader i 10 minuter.
  4. Koka potatisen och pressa sedan potatisen i en skål.
  5. Stek de baconlindade sparrisarna.
  6. Servera!