En klassisk macka från det franska köket som Tommy i det här receptet gör enligt konstens alla regler med rökt skinka, gruyèreost, dijon och bechamelsås. Mackan serveras med en frisk sallad med bittra blad i senapsvinägrett.
Se Tommy Myllymäki laga receptet
Ingredienser
8 skivor surdegsbröd
8 skivor rökt skinka
150 g gruyèreost, i bit
3 msk dijonsenap
50 g smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
peppar
olja
Till servering
1 frissésallad
2 tsk dijonsenap
1,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 bananschalottenlök, finskuren
Gör så här
Sätt på ugnen på 210 grader.
Börja med bechamelsåsen. Fräs smör i en kastrull, tillsätt under omrörning vetemjöl, se till att det inte tar tar färg eller bränner.
Slå på mjölk och grädde succesivt, se till att vispa under tiden, såsen ska binda och tjockna. Låt såsen bubbla under omröring. Smaka av med salt. Låt sedan såsen vila utan värme.
Riv osten fint.
Täck en plåt med bakplåtspapper. Ringla på rikligt med olivolja. Lägg ut fyra bröd på oljan.
Bred dijonsenap på varje macka. Lägg sedan på bechamel, riven ost och två skivor skinka.
Lägg på ytterligare ett bröd, mer dijon, bechamel och till sist ost på toppen.
Baka i ugnen ca 12-16 minuter tills de fått fin färg.
Blanda dressingen till salladen. Skala och finhacka schalottenlöken mycket fint. Blanda med olivolja, dijonsenap och vitvinsvinäger.
Plocka salladen och riv i grova bitar. Lägg i en skål och ringla över dressingen.