5 dl olja, till fritering (t ex raps-, solros- eller jordnötsolja)
Nutellafyllning
200 g färskost
2 dl nutella
Digestivekross
3 digestivekex
2,5 dl florsocker
1 tsk malen kanel
salt
Gör så här
Donuts
Värm vattnet till 40–45 grader och blanda med jästen i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull. Rör om i skålen med jästblandningen och tillsätt den ljumna mjölken, äggulor, smör och socker. Rör ordentligt tills smöret är upplöst.
Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg på mjölat bakbord. Lägg degen i en oljad skål, täck med bakhandduk och låt jäsa i 1–1 1/2 timme, till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1–1 1/2 cm tjocklek. Stansa ut så många rundlar som möjligt med hjälp av en rund utstickare (eller ett glas), 6,5–7 cm i diameter. Rulla ihop överbliven deg, kavla ut igen och stick ut fler degrundlar på samma vis.
Lägg degrundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakhandduk och låt läsa i cirka 45 minuter, till dubbel storlek.
Nutellafyllning
Vispa ihop cream cheese och nutella.
Förbered en spritspåse med en liten tyll (stjärntyll eller rund tyll spelar inte så stor roll, men den bör inte vara större än 4–6 mm i diameter). Fyll påsen med nutellakräm, lägg spritsen på ett fat eller liknande och ställ in i kylen.
Digestivekross
Krossa digestivekexen, till exempel i en mortel, och blanda med florsocker, kanel och salt på ett fat. Ställ åt sidan.
Fritering
Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader.
Fritera ett par degrundlar i taget i cirka 1,5 minut på varje sida. Hantera rundlarna försiktigt så att du inte trycker ut luftbubblorna som bildats under jäsningen.
Lägg de nyfriterade munkarna på en bit hushållspapper eller ett ugnsgaller och låt rinna av och svalna i ett par minuter.
Doppa munkarna i digestivekross och tryck in spritstyllen i sidan på varje donut och fyll med nutellakräm. Pudra eventuellt med mer florsocker.