En lyxigt god vardagsrätt med vegobiffar på svamp och bönor serverad med en superenkel variant på bearnaisesås. Potatisen till blir extra god och krispig då den innan ugnsrostning vänds i polenta.
2 dl växtbaserad yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt (naturell)
2 msk vegansk majonnäs
1 schalottenlök, finhackad
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 tsk torkad dragon
2 tsk torkad körvel
1 krm malen gurkmeja, för färg
0,5 tsk salt
svartpeppar
Gör så här
Kall bearnaise
Börja med att blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Låt stå i minst 15 minuter så att smakerna hinner utvecklas.
Polentapanerade rotfrukter
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär rotfrukterna i grova bitar och koka i lättsaltat vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av.
Blanda potatisen med olivoljan och häll sedan över polentan. Krydda med salt och blanda väl.
Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen har fått färg och mjuknat.
Svampbiffar med svarta bönor
Fräs svamp och lök i lite olja tills allt har mjuknat.
Häll ner valnötterna i en matberedare och mixa hyfsat fint.
Häll nu ner svamp- och lökröran tillsammans med resterande ingredienser. Pulsera tills du har fått en inte allt för slät biffsmet. Det är bara gott om det är lite bitar.
Forma smeten till lagom stora biffar. Stek i lite olja så att de får fint med färg på båda sidor.
Servera biffarna med polentapanerad potatis och kall bea.