En len, jättegod och prisvärd soppa på potatis och purjolök. Lite svartkål i soppan bidrar inte bara med god smak utan gör också att den blir piggt grön i färgen. Tips! Soppan går också bra att servera kall.
1 purjolök, putsad, sköljd och skuren i grova bitar
3 bananschalottenlökar, skurna i grova bitar
70 g svartkål
1 klyfta vitlök, skivad
8 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
30 g smör
muskot, riven
salt
Garnering
1 purjolök, finstrimlad
50 g smör
salt
Gör så här
Skala och skär potatisen i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i grova bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Strimla svartkålen fint.
Smält smöret i en kastrull och lägg ner potatis, purjolök, schalottenlök och vitlök. Låt fräsa några minuter, låt löken bli mjuk utan att ta färg.
Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka 5 minuter.
Häll på grädde och mjölk. Låt koka tills potatisen är precis mjuk.
Tillsätt den strimlade svartkålen. Låt koka någon minut. Ta soppan från värmen och mixa den slät. Smaka av med salt och finriven muskotnöt.
Ansa och strimla purjolöken som ska vara till garneringen. Smält smöret i en kastrull. Lägg i purjolöken och låt den koka mjuk i smöret. Smaka av med salt.
Servera soppan och toppa med den smörkokta purjolöken.