Spetskål med hasselnötsglaze

koket.se
Spetskål med hasselnötsglaze
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Spetskål med hasselnötsglaze

23 ingredienser

1 h

Spetskål med hasselnötsglaze, friterade oliver och krämig labnehkräm blir en god förrätt att inleda middagen med.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Spetskål

  • 1 vitkål, delad i 4 klyftor (medelstor)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Hasselnötsglaze

  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk röd misopasta
  • 1 msk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk tomatvatten, lacto-fermenterat (eller 3 msk tomatjuice)
  • 1 msk lönnsirap (eller agavesirap)
  • 150 g hasselnötter, rostade och grovt hackade

Friterade oliver

  • olja (till fritering)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 150 g gröna oliver, urkärnade
  • 1 dl pankoströbröd (japanskt ströbröd)

Labnehkräm

  • 200 g labne
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

Spetskål

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg kålbitarna på en bakplåt och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar.
  3. Rosta i ugnen i 30-40 minuter, eller tills kålen är mjuk och har fått fin färg.

Hasselnötsglaze

  1. Börja med att fräsa tomatpurén tills den har karamelliserats, det tar ca 3 minuter.
  2. Blanda sedan ner resterade ingredienser till glazen. Värm glazen försiktigt på medelvärme tills allt är väl blandat och glazen har tjocknat något, ca 5-7 minuter.
  3. Ta av från värmen och blanda i de hackade hasselnötterna.

Friterade oliver

  1. Värm oljan i en stekpanna till 180 grader.
  2. Blanda vetemjöl och vatten i en skål till en smet.
  3. Doppa oliverna först i smeten och sedan i pankoströbröd.
  4. Fritera oliverna i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga, ca 2-3 minuter.
  5. Låt oliverna rinna av på hushållspapper.

Labnehkräm

  1. Mixa labne och yoghurt.
  2. Tillsätt olivolja, citronsaft och vatten.
  3. Mixa tills det är slätt och krämigt. Justera konsistensen med mer vatten om det behövs.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Bred ut labnehkrämen och lägg den rostade kålen över.
  2. Ringla över hasselnötsglazen och toppa med friterade oliverna.
  3. Servera och njut!