Sötebröd på Rickards vis

Sötebröd på Rickards vis
Foto: tv4
Rickard Söderberg
Rickard Söderberg

Sötebröd på Rickards vis

25 ingredienser

Rickard Söderbergs tre fantasifulla sorters bullar - surt är det nya söta, barnasinnet går aldrig ur och medicinalörternas gamla pepparkakor.

Ingredienser

portioner stycken

Grunddeg

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl vit baksirap
  • salt
  • ev ca 800 g 1,4 l mjöl

Fyllning 1 - Surt är det nya söta:

  • 250 g rabarber, finhackad
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl sirap
  • yuzu (eller lime)
  • florsocker

Fyllning 2 - Barnasinnet går aldrig ur

  • mandelmassa
  • apelsin
  • daimchoklad, finhackad
  • karamelliserade popcorn, krossade

Fyllning 3 - Medicinalörternas gamla pepparkakor

  • smör
  • kardemumma
  • malen kanel
  • ingefära
  • nejlika
  • rosépeppar
  • muskot
  • amarettolikör
  • mandelspån

Pensling

  • ägg

Gör så här

Deg

  1. Lös jästen i varm mjölk. Tillsätt smör, sirap och salt. Tillsätt smör under omrörning och knåda i 5 min med maskin. Jäs övertäckt i 30 min.
  2. Knåda degen igen och dela upp i tre.

Fyllning 1

  1. Koka upp rabarber, citronsaft och sirap och låt sen svalna. Fyll bullarna med rabarberkoket. Låt jäsa 40 minuter och grädda sedan i 225-250 grader i 5-10 minuter. Grädda i bullformar, de blir kladdiga och slabbiga.
  2. Blanda saft från yuzu med lite florsocker till en glasyr. Häll över bullarna när de svalnat.

Fyllning 2

  1. Smaksätt mandelmassa med apelsin och blanda i finhackad daim. Fyll bullarna, låt jäsa i 40 minuter. Pensla med ägg, strö över karamelliserade popcorn. Grädda i 225-250 grader, 5-10 minuter.

Fyllning 3

  1. Smaksätt smör med kryddor och amaretto. Fyll bullarna med smöret. Låt jäsa i 40 minuter. Pensla med ägg och strö på mandelspån, grädda i 225-250 grader, 5-10 minuter.