Smördegskorg med rabarber

Smördegskorg med rabarber
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Smördegskorg med rabarber

12 ingredienser

1 h

Festlig smördegskorg med rabarber blir en smakfull dessert efter maten.

Ingredienser

portioner4 - 6

Korgar

  • 1 förp smördeg (på rulle)

Vaniljkräm

  • 45 g äggula
  • 65 g strösocker
  • 20 g majsstärkelse
  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g mjölk, 3%
  • 20 g smör

Rabarberkompott

  • 400 g glasrabarber
  • 100 g vatten
  • 100 g strösocker
  • 15 g vaniljsocker
  • 10 g majsstärkelse

Gör så här

Mördegskorg

  1. Sätt ugnen på 195 grader.
  2. Stansa ut en ring med en vass stansring, ca 18 cm i diameter, på ena sidan av degen.
  3. Nagga ordentligt med en gaffel.
  4. Skär strips om ca 2 cm av den resterande degen.
  5. Pensla kanten med vispat ägg och lägg en 2 cm ram av smördeg längs kanten.
  6. Upprepa 3 gånger.
  7. Baka av flarnet till det är gyllenbrunt, ca 18 minuter.
  8. Sänk sedan ugnen till 160 grader och låt bakas i ytterligare 10 minuter.

Vaniljkräm

  1. Blanda äggula med hälften av sockret och majsstärkelsen i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med mjölken.
  3. Koka upp vaniljmjölken och rör emellanåt.
  4. Häll den varma vaniljmjölken över äggblandningen och blanda väl.
  5. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
  6. Sila av krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda tills det smält.
  7. Kontaktplasta och låt svalna i kyl över natten eller paddla den kall i en matberedare.

Rabarberkompott

  1. Tärna ner rabarbern. Om du använder frilandsrabarber så skala dem först.
  2. Lägg två tredjedelar av rabarbern i en bunke.
  3. Värm en tredjedelar av rabarbern med vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull tills rabarbern är helt mjuk.
  4. Stavmixa blandningen direkt i kastrullen.
  5. Lös upp majsstärkelse i lite vatten och häll ner det i kastrullen. Låt sjud på låg värme tills det börjar tjockna.
  6. Sila krämen över den resterande rabarbern.
  7. Låt rabarbern tillagas i den varma krämen och låt sedan kompotten svalna helt.

Servering

  1. Servera mördegskorgen med vaniljkräm och rabarberkompott.