Den här rustika rätten med sektkål och rotfruktsbrunoise är en perfekt rätt att förgylla hösten med. Servera en god tysk Bratwurst till och kvällens middag är komplett!
Ingredienser
Rotfruktsbrunoise
blandade rotfrukter
Sektkål
50 g smör (eller ister)
2 gula lökar, finhackade
1 kg surkål
2 lagerblad
1 tsk hel kummin
ca 0,5 mousserande vin (gärna tysk sekt)
100 g rökt sidfläsk
400 g mandelpotatis
salt
vitpeppar
persilja
Bratwurst
1,5 m fjälster
700 g bogfläsk, malt genom 16 mm skiva
300 g späck, utan svål och malt genom 4,5 mm skiva
18 g salt
2 g mejram
2 g muskotblomma
2 g vitpeppar
2 g korianderfrö
2 g kummin
2 g senapsfrö
0,5 citron, zest
2-5 klyftor vitlök (efter smak)
1 dl vatten (buljong eller öl)
Servering
senap
färsk persilja
Gör så här
Rotfruktsbrunoise
Skala rotfrukterna och tärna dem fint.
Blanchera bitarna i lättsaltat kokande vatten.
Häll av grönsakerna, kyl ner dem och spara fonden till surkålen.
Sektkål
Smält smör eller ister i en tjockbottnad kastrull.
Låt löken svettas lätt i fettet.
Tillsätt surkål, lagerblad, kummin, vitpeppar, sekt och grönsaksfonden tills surkålen är täckt.
Tillsätt fläsket.
Låt koka på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt råriven potatis och låt koka tills det blir krämigt.
Bratwurst
Blötlägg fjälster enligt förpackningen.
Lägg köttkvarnen i kylen.
Se till att korvsmeten är max 4 grader, köttet och späcket ska helst vara lite lätt fryst.
Tärna fläsk och späck var för sig i grova tärningar.
Blanda alla kryddor och mortla dem.
Riv citronskalet och vitlöken.
Krydda köttet innan du maler det i köttkvarnen.
Tillsätt 1 dl vätska och blanda smeten ordentligt.
Spola igenom fjälstret och dra det över korvhornet.
Fyll fjälstret med korvsmeten, men inte för hårt.
Låt korvarna vila några timmar innan du steker dem.
Picka några hål i varje korv innan du steker dem så att de inte spricker.
Servering
Spritsa ett rutmönster med din favoritsenap på tallriken.