Sandwich-kex med vaniljkola och ganache

koket.se
Sandwich-kex med vaniljkola och ganache
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Sandwich-kex med vaniljkola och ganache

19 ingredienser

1 h + tid i kyl

”Sandwich-kakor fyllda med vaniljkola eller ganache på mjölkchoklad, eller varför inte båda? Jag fyller mina kakor med både kolan och chokladen, Men om du endast vill använda ena fyllningen så gör dubbel sats av den du väljer. De ofyllda kakorna håller upp till 1 månad i skafferiet i en lufttät behållare, förvara dem bara svalt och mörkt. Lycka till!” /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck

Ganache

  • 150 g mjölkchoklad
  • 75 g grädde [0,75 dl]
  • salt

Kola

  • 120 g grädde [1,2 dl]
  • 32 g crème fraîche [2,1 msk]
  • 0,5 vaniljstång
  • 95 g glykos [0,7 dl]
  • 115 g strösocker [1,35 dl]
  • 2 g salt [1,5 krm]
  • 36 g normalsaltat smör

Kakdeg

  • 108 g normalsaltat smör
  • 100 g florsocker [1,7 dl]
  • 96 g vetemjöl [1,6 dl]
  • 96 g rågmjöl (fullkorn) [1,6 dl]
  • 1 g salt [0,8 krm]
  • 22 g kakao [0,55 dl]
  • 24 g mandelmjöl (eller polenta) [0,5 dl]
  • 0,2 g bakpulver [0,2 krm]
  • 36 g ägg [0,36 dl/0,66 ägg]

Gör så här

Ganache

  1. Om du vill använda mörk 60-70% choklad så använd 90 g grädde till 150 g choklad.
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Koka upp grädden och häll den över den smälta chokladen i 2-3 omgångar. Rör ganachen slät med en slickepott och plasta direkt mot ytan.
  4. Låt ganachen svalna och stelna innan användning, helst 12 timmar.

Kola

  1. Sjud upp grädde, crème fraiche och vanilj. Låt infusera på eftervärme.
  2. Gör en karamell på glykos och strösocker, koka den till 170-180 grader. Ta av från värmen.
  3. Häll den varm gräddblandning (utan vaniljstången) över karamellen i omgångar.
  4. Koka upp kolan till 109 grader
  5. Rör eller stavmixa ner smör och salt i kolan.
  6. Häll upp i en behållare och kontaktplasta. Låt svalna innan användning i helst 12 timmar.
  7. Använd kolan rumstempererad.

Mördegskaka

  1. Blanda samman kallt smör med alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt ägget och blanda till en deg. Degen är klar när du kan rulle en boll och trycka ihop den utan sprickor.
  3. Plasta in degen eller lägg den i en låda och ställ in den i kylen i 1 timme.
  4. Kavla ut degen mellan två mjölade bakplåtspapper så att den är 2 mm tjock.
  5. Stansa ut cirklar som är 6 cm i diameter med hjälp av ett glas eller liknande.
  6. Du kan nu välja att spara kakorna genom att frysa in dem obakta.
  7. Baka kakorna frysta eller kalla på 160 grader i ca 10-13 minuter utan fläkt.
  8. För att få härligt tunna kex så kan du baka dem klämda mellan två plåtar. Baka kakorna i 10 minuter mellan plåtarna och sedan 3-5 minuter utan den översta plåten.

Montering

  1. Låt kakorna svalna innan montering.
  2. Rör ganachen slät och lägg i en spritspåse, eller använd en sked. Ta inte för mycket fyllning, lagom är bäst.
  3. Med spritspåse: Spritsa en cirkel med kola eller ganache 0,5 cm från kanten av en kaka. Lägg den andra fyllningen inuti cirkeln.
  4. Med sked: Lägg ca 1 tsk fyllning på en kaka, gör en grop och fyll gropen med den andra fyllningen.
  5. Ta sedan en till kaka och tryck ovanpå fyllningen tills den når kanten.