Sallad på färsk bananblomma

koket.se
Sallad på färsk bananblomma
Foto: TV4

Sallad på färsk bananblomma

13 ingredienser

30 m

Den här fräscha salladen med färsk bananblomma, chili och gurka blir pricken över i som middagstillbehör.

Se Kim Öhman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Dressing

  • 1 thaichilifrukt, fint skuren
  • 1 klyfta vitlök, skuren i bitar
  • 70 g palmsocker (thailändskt)
  • limejuice, färskpressad
  • fisksås

Sallad

  • 1 bananblomma (finns att köpa i välsorterade asiatiska matbutiker)
  • 0,5 gurka, tunt skivad
  • 2 cm ingefära, skalad och finstrimlad
  • 1 stjälk citrongräs, tunt skivad
  • 2 salladslökar, finstrimlade
  • 2 röda chilifrukter, finstrimlade
  • 1 dl thaibasilika
  • 1 dl färsk koriander

Gör så här

Dressing

  1. Mortla chili och vitlök slätt och häll över i en skål.
  2. Mortla sedan palmsockret slätt.
  3. Blanda palmsocker med chilin och vitlöken.
  4. Tillsätt limejuice för syra och fisksås för sälta efter eget tycke och smak.

Sallad

  1. Plocka bort det yttersta lagret av bananblomman, det är de inre lagren man vill åt.
  2. Skär bananblomman på längden i fyra delar.
  3. Putsa bort de tjocka trådarna som ligger mellan varje skiva och skär bananblomman på längden i tunna skivor. Lägg skivorna sedan i kallt citronvatten.
  4. Blanda alla ingredienser väl i en bunke och blanda slutligen i dressingen.