Saftigt formbröd

Saftigt formbröd
Foto: Åsa Dahlgren

Saftigt formbröd

Av: Birgit Nilsson Bergström

Från: Smörgåstårtor och smörrebröd

7 ingredienser

2 h

Saftigt, mjukt och ganska tätt ska brödet vara för att kunna skäras till tunna bottnar till smörgåstårta. Brödet är också jättegott att rosta. Satsen ger två bröd, till exempel ett limpformat och ett runt.

Tips! Till smörgåstårta - skär brödet i långa, tunna skivor på höjden.

Ingredienser

portioner bröd
  • ca 35 g jäst, 3/4 av ett paket à 50 g
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk honung
  • 3 tsk salt
  • 2 äggulor
  • ca 13 dl vetemjöl special [800 g]
  • 75 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Häll över mjölk och rör om så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt honung, salt, äggulor och det mesta av mjölet. Klicka ner smöret medan maskinen arbetar, först på låg hastighet, och fortsätt bearbeta degen tills den blir blank och seg och släpper bunkens kanter, minst 10–15 minuter (nästan dubbla tiden om du bearbetar för hand). Låt jäsa under plast ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma två bröd och lägg i smorda eller bakpappersklädda formar, till exempel en limpform à 1 ½ liter och en rund, ca 24 cm i diameter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och grädda tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när man knackar på dem, ca 30 minuter (kolla med en termometer, det ska vara 96 grader i brödets centrum). Ta ut och stjälp upp bröden ur formarna. Det limpformade brödet behöver eventuellt bakas lite till för att få fin färg runtom. Lägg det på sidan på en plåt och grädda ytterligare 5 minuter.
  5. Låt svalna på galler under bakduk.