Rosastekt ankbröst med apelsinsås

Rosastekt ankbröst
Foto: Tv4

Rosastekt ankbröst med apelsinsås

Av: Susanne - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h 30 m

Rosastekt ankbröst med apelsinsås och rödkålsallad är en klassisk smakkombination som gör sig fint som festlig middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Anka och potatis

  • 1 förp delikatesspotatis (3-4 potatisar per person)
  • 4 ankbröst, med skinn [ca 300 g]
  • 2 tsk flingsalt

Rödkålssallad

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 1 msk hallonvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 400 g rödkål
  • 1 äpple
  • 2 apelsiner
  • 25 g hasselnötter, rostade och grovhackade

Apelsinsås

  • 2-4 msk ankfett (från stekningen)
  • 1,5 dl apelsinsaft
  • 3 dl grädde
  • ca 0,5 dl redning (t.ex maizena)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Anka och potatis

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tvätta och koka potatisen.
  3. Skölj ankbrösten och torka med hushållspapper.
  4. Skär ett rutmönster i ankskinnet med en vass kniv. Strö över salt och peppar.
  5. Lägg ankbröstet i en kall stekpanna med skinnet nedåt. Ställ stekpannan på spisen och sätt på högsta värme. Stek tills skinnet är krispigt och gyllene. Vänd ankbröstet och låt även undersidan få fin färg (till fettet är smält).
  6. Vänd på ankbröstet och stek ytterligare 5 minuter.
  7. Lägg ankbröstet med skinnet uppåt i en ugnsform. Stek färdigt i ugn tills innertemperaturen är 68 grader, ca 15-20 minuter. Ankbröstet är då perfekt rosastekt (vill du ha den genomstekt ska innertemperaturen var lite högre).
  8. Packa in ankbröstet i folie och låt vila 10 minuter.
  9. Stek den kokta potatisen i en stekpannan med ankfettet innan servering.

Rödkålssallad

  1. Blanda dijonsenap, honung, vinäger, olivolja, salt och peppar till en dressing.
  2. Skär rödkål, äpple och apelsiner i centimeterstora bitar. Blanda med dressing och toppa med rostade hasselnötter.

Apelsinsås

  1. Häll 2-3 msk av ankfettet i en kastrull och tillsätt apelsinjuice och grädde
  2. Koka upp blandningen och tillsätt redning jämnt under omrörning.
  3. Koka såsen på låg varme i 1-2 minuter, krydda med salt och peppar.