En festlig men inte alls svår rätt med ugnsbakad röding, syrlig gurksallad och en lyxig smörsås (så god att man vill äta den med sked!) som blir fluffig av lite lättvispad grädde som vänds ner precis före servering.
Olja en ugnsform med olivolja i botten. Lägg i fisken med skinnet nedåt. Salta fisken.
Sätt ugnen på 150 grader. Fortsätt med gurksallad och sås.
Sätt in rödingen i ugnen ca 15 minuter före servering. Tillaga fisken 10-12 minuter tills innertemperaturen når 42 grader. Ett annat sätt att se att fisken är färdig är skinnet går lätt att dra bort.
Citrussyrad gurka
Skala ev gurkan och dela den på längden. Skrapa bort kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i små jämna tärningar.
Blanda gurkan med finskuren dill och citronsaft i en skål. Låt stå svalt.
Mousselinesås
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och låt svalna något.
Lägg äggula, citronsaft, finrivet citronskal och vatten i en kastrull. Vispa kraftigt med handvisp på medelhög värme tills det tjocknar. Tänk på att inte dra på för hög värme, då finns risk att ägget koagulerar. Det skall bara gå ihop och bli en tjock kräm. Är du osäker, vispa över vattenbad.
När krämen tjocknat, vispa i smöret successivt i en tunn stråle. Nu blir det en tjock härlig sås.
Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner i såsen. Tillsätt finskuren gräslök och smaka av med några droppar tabasco och salt.
Servering
Dra bort skinnet från rödingen och lägg upp på en tallrik. Toppa med mousselinesås, citrussyrad gurka, löjrom och körvel.