Så fort rabarbern börjar kika fram i vårsolen så är den här desserten ett måste! Rabarberglass med maränger, glasrabarber och grädde är ju en riktig fullträff att njuta av i vårsolen.
Ingredienser
4 - 6
Vaniljglass
250 g grädde
350 g mjölk
160 g strösocker
1 vaniljstång
90 g äggula
0,25 tsk salt
Rabarberglass
200 g rabarber
40 g smör
450 g vaniljglass
Rabarbermaränger
8 g äggvitepulver [0,5 msk]
25 g vatten [0,25 dl]
60 g rabarberpuré [0,6 dl]
80 g strösocker [1 dl]
80 g florsocker [1,33 dl]
Servering
2 stjälkar rabarber
200 g vispgrädde
Gör så här
Vaniljglass
Koka upp grädde och mjölk med hälften av sockret.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.
Blanda resterande socker med äggulorna och vispa ihop.
Slå lite varm gräddmjölk över gulorna, blanda ordentligt och häll tillbaka smeten i kastrullen. Sjud all vätska till 83 grader.
Tillsätt sedan saltet och kyl ner smeten.
Rabarberglass
Dela rabarbern i stora bitar och stek dem i smör på låg värme tills de är mjuka.
Tillsätt den kalla vaniljglassbasen och mixa med en stavmixer eller i en blender.
Kör sedan smeten i en glassmaskin.
Rabarbermaränger
Sätt ugnen på 80 grader.
Blanda äggvitepulver och vatten noggrant med en liten visp.
Tillsätt sedan purén.
Vispa smeten med socker till en styv maräng.
Avsluta med att sikta i florsocker, vänd emellanåt med en slickepott.
Stryk ut marängsmeten tunt på plåtar med bakplåtspapper.
Låt torka i ca 1 timme i ugnen. Ta ut och låt svalna.
Servering
Servera glassen med råa glasrabarber, lättvispad grädde och toppa med rabarbermaränger.