Lika vacker som god dessert med spröd tartelett på mördeg fylld med curd på päron, en krispig päronsallad med fänkålsdill och snyggt spritsad italiensk maräng på toppen.
Ingredienser
Mördeg
55 g smör, kallt
0,5 dl florsocker
1,7 dl vetemjöl
1 äggula
Päroncurd
1,5 päron
1 citron
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
50 g smör
0,5 dl strösocker
Päronsallad
1 päron
2 msk fänkålsdill
0,5 citron, saften
1 msk päroncognac (t ex Xante)
Italiensk maräng
2 äggvitor
0,4 dl vatten
1 dl strösocker
5 hela nejlikor
Gör så här
Tartelettskal
Lägg allting till degen i en mixer/matberedare. Mixa tills degen gått ihop. Plasta in och lägg i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Smörj 4 tarteletteformar (10 cm i diameter) med smör. Kavla ut degen så tunt som möjligt och klä varje form med deg ända upp till kanten. Ställ i frysen i 15 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min, tills degen är gyllene. Ta ut och låt svalna.
Päroncurd
Skala, kärna ur och och skär päronen i mindre bitar. Koka dem mjuka i citronjuice och zest på medelvärme.
Mixa till en slät puré och ha i socker, vaniljsocker och ägg. Värm på lite lägre än medelvärme under konstant omrörning. Rör tills curden tjocknat, ca 10 minuter. Dra av från värmen och rör ner smör, lite i taget tills allt smält. Ställ i kyl tills det är dags för servering.
Päronsallad
Dela, kärna ur och skär päron i så små tärningar som möjligt. Hacka fänkålsdillen. Vänd runt päron med fänkålsdill, citronsaft och päroncognac. Ställ i kylen tills det är dags för servering.
Italiensk maräng
Koka ihop vatten, socker och kryddnejlika i en kastrull på medelvärme till 110 grader. Börja vispa äggvitan med elvisp eller i maskin när sockerlagen kommit upp i 110 grader. Ta försiktigt upp kryddnejlikan när sockerlagen nått 121 grader. Häll lagen i en tunn stråle i äggvitorna under konstant vispning, vispa först på medelhastighet och sedan när all sockerlag är i höjer man till maxhastighet. Vispa tills marängen blir glansig och inte längre är varm utan är ljummen. Häll direkt över i en spritspåse.
Fyll varje tartlettskal med ca 2 msk curd, ha sedan på ca 1 msk päronsallad och till sist spritsar man över marängen. Bränn av med en brännare till fin gyllene färg.