Pannacotta med karamelliserade nötter och kolasås

Pannacotta med karamelliserade nötter
Foto: Tv4

Pannacotta med karamelliserade nötter och kolasås

Av: Annette - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

20 min + tid i kyl

Gillar du pannacotta måste du testa den här festliga versionen med karamelliserade nötter och kolasås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 2,5 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3 g flingsalt

Kolasås

  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 msk smör

Karamelliserade nötter

  • 50 g sötmandel, skalade
  • 50 g hasselnötter, skalade
  • 1,5 dl strösocker
  • 30 g smör

Servering

  • vispgrädde (lättvispad)
  • blandade nötter

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen, täck med plastfolie och låt stå och dra i ca 15 minuter.
  4. I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vattnet tills sockret fått en fin gyllenbrun karamellfärg.
  5. Ta ur vaniljstången från grädden och häll försiktigt den varma grädden över karamellen lite i taget tills allt är i.
  6. Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.
  7. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i urkramade gelatinblad.
  8. Fördela pannacottan i önskade dessertglas och ställ in i kylen i minst 4 timmar.

Kolasås

  1. Smält ljus sirap med strösocker i en kastrull tills det är gyllenbrunt.
  2. Tillsätt försiktigt grädden och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter tills det har en gyllenbrun färg.
  3. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smöret och blanda runt. Låt sedan svalna i kylen.

Karamelliserade nötter

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg mandlar och nötter på en plåt och rosta i ugnen i 10-12 minuter.
  3. Smält socker med lite vatten i en stekpanna till en karamell.
  4. Blanda ner de varma nötterna och smöret i sockret tills alla nötter är täckta med karamell.
  5. Häll ut allt på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.

Servering

  1. Ta ut pannacottan ur kylen, häll på ett lager kolasås och toppa med en klick grädde.
  2. Avsluta med att strö över hackade nötter.