Pan con tomate med chilikrispolja

koket.se
Pan con tomate med chilikrispolja
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Pan con tomate med chilikrispolja

6 ingredienser

20 m

"Traditionella spanska smaker med en het överraskning! Det här receptet lyfter den klassiska pan con tomate, en älskad spansk tapasrätt, genom att jag tillsätter chilikrispolja. Pan con tomate varierar regionalt i Spanien: i Katalonien görs den traditionellt genom att vitlök och mogna tomater gnids på rostat bröd, och i Andalusien rivs ofta tomaterna och blandas med olivolja innan de breds på brödet." /Seiran Poon

Se Seiran Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 12
  • 1 baguette, halv (rustik)
  • 2 tomater (saftiga och solmogna)
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • flingsalt
  • 1-2 tsk chiliolja (chilikrispolja)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär brödet på längden så du får två halvor. Skär sedan halvorna i ett par mindre delar. Ringla eventuellt på lite olivolja.
  3. Rosta brödet på galler i ugnen tills det blir frasigt och har fått färg.
  4. Skär tomaterna i halvor och riv dem grovt med snittytan mot ett rivjärn tills du bara har skalet kvar. Om du har väldigt vattniga tomater kan du låta tomatrivet rinna av i en sil en stund.
  5. Blanda tomatrivet med 1 msk olivolja och smaka av med salt.
  6. Dela vitlöksklyftan och gnugga lökens snittytor mot brödet. Bred ett lager tomat på brödet.
  7. Toppa med flingsalt och chilikrispolja.