Gör en lyxig middag bestående av bräserad oxsvans, smakrik skysås och goda tillbehör. Det tar en stund i ugnen men är värt all väntan.
Ingredienser
4 - 6
Bräserad oxsvans
2,5 oxsvansar, sågad
1 gul lök
5 kvistar färsk timjan
2 l kalvfond
750 ml rött vin
1 morot
2 stjälkar stjälkselleri
10 svartpepparkorn
salt
svartpeppar
Sås
1 gul lök, skivad
0,5 endive, skivad
4 klyftor vitlök, skivade
matolja (att steka i)
10 g torkad karljohanssvamp
5 kvistar färsk timjan
3 dl rött vin
1 dl portvin
1 dl madeiravin
1,5 l bräseringsspad
salt
peppar
ev maizenaredning
Servering
12 steklökar, skalade
Gör så här
Bräserad oxsvans
Ställ ugnen på 250 grader.
Lägg oxsvansen i en ugnsfast form och ”bryn” den i ugnen ca 20 minuter på varje sida, i 250 grader.
Sänk värmen till 150 grader och tillsätt lök, timjan, kalvfond, rött vin, morot, selleri och svartpepparkorn.
Bräsera oxsvansen ugnen i ca 6 timmar tills den är klar. Tillsätt lite vatten under hela bräseringen så att köttet är täckt av vätska hela tiden.
Tag upp köttet och plocka av det från benen medans det är varmt. Sila vätskan och spara den till såsen. Krydda oxsvansen med lite salt och svartpeppar.
Sås
Stek lök, endive och vitlök i matolja så de får gyllene färg.
Tillsätt svamp, timjan, rött vin, portvin och madeira. Koka ihop tills 3 dl återstår.
Tillsätt sedan bräseringsvätskan och koka ihop tills 8 dl återstår totalt. Smaka av såsen med salt och peppar om det behövs. Kolla av konsistensen och rev eventuellt av med maizena.
Servering
Servera den bräserade oxsvansen med såsen och steklök.