Oxsvansragu med lök

Oxsvansragu med lök
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Oxsvansragu med lök

23 ingredienser

1 h + 6 h

Gör en lyxig middag bestående av bräserad oxsvans, smakrik skysås och goda tillbehör. Det tar en stund i ugnen men är värt all väntan.

Ingredienser

portioner4 - 6

Bräserad oxsvans

  • 2,5 oxsvansar, sågad
  • 1 gul lök
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 2 l kalvfond
  • 750 ml rött vin
  • 1 morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 10 svartpepparkorn
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 1 gul lök, skivad
  • 0,5 endive, skivad
  • 4 klyftor vitlök, skivade
  • matolja (att steka i)
  • 10 g torkad karljohanssvamp
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl portvin
  • 1 dl madeiravin
  • 1,5 l bräseringsspad
  • salt
  • peppar
  • ev maizenaredning

Servering

  • 12 steklökar, skalade

Gör så här

Bräserad oxsvans

  1. Ställ ugnen på 250 grader.
  2. Lägg oxsvansen i en ugnsfast form och ”bryn” den i ugnen ca 20 minuter på varje sida, i 250 grader.
  3. Sänk värmen till 150 grader och tillsätt lök, timjan, kalvfond, rött vin, morot, selleri och svartpepparkorn.
  4. Bräsera oxsvansen ugnen i ca 6 timmar tills den är klar. Tillsätt lite vatten under hela bräseringen så att köttet är täckt av vätska hela tiden.
  5. Tag upp köttet och plocka av det från benen medans det är varmt. Sila vätskan och spara den till såsen. Krydda oxsvansen med lite salt och svartpeppar.

Sås

  1. Stek lök, endive och vitlök i matolja så de får gyllene färg.
  2. Tillsätt svamp, timjan, rött vin, portvin och madeira. Koka ihop tills 3 dl återstår.
  3. Tillsätt sedan bräseringsvätskan och koka ihop tills 8 dl återstår totalt. Smaka av såsen med salt och peppar om det behövs. Kolla av konsistensen och rev eventuellt av med maizena.

Servering

  1. Servera den bräserade oxsvansen med såsen och steklök.