Oxrullader med grönmögelost

Oxrullader med grönmögelost
Foto: Tv4

Oxrullader med grönmögelost

20 ingredienser

1 h

Oxrullader med grönmögelost och potatisgratäng är en huvudrätt som sätter guldkant på kvällen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rullader

  • 8 lövbiffar
  • 230 g ost (Kvibille Ädel Gräddost 36%, blåmögelost)
  • 8 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk smör (till stekning)
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde (40%)
  • 1 msk kalvfond
  • 3 tsk dijonsenap

Gratäng

  • 1 kg mjölig potatis
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2,5 dl vispgrädde, 40%
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 krm peppar, grovmalen
  • 25 g smör
  • 1,5 dl mozzarellaost, riven
  • 1,5 dl parmesanost, riven

Gör så här

Rullader

  1. Lägg köttet på en skärbräda och “banka” dem något.
  2. Salta och peppra och lägg på ädelost och gelé. Vik eller rulla ihop dem.
  3. Använd tandpetare för att hålla ihop dem så att de inte faller isär.
  4. Smält smöret och när smöret “tystnat” så bryn rulladerna hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Lägg dem åt sidan i en djup tallrik.

Sås

  1. Häll crème fraiche och grädde i stekpannan.
  2. Rör även i kalvfond, dijonsenap och lite soja. Smaka av med salt och peppar.

Rullader forts.

  1. Ta bort tandpetarna.
  2. Lägg ner rulladerna i såsen och låt sjuda i ca 10 minuter.

Gratäng

  1. Värm ugnen till 240 grader.
  2. Skala potatisen. Lägg den inte i vatten, då försvinner stärkelsen, och man får inte en krämig gratäng.
  3. Skiva potatis och lök i en matberedare.
  4. Pressa vitlöken.
  5. Lägg lök och potatis i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Salta och peppra.
  6. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är nästan mjuk, ca 20-25 minuter. Rör om ofta så det inte bränner i botten.
  7. Blanda ner osten i kastrullen och häll sedan över alltsammans i en smord ugnsform.
  8. Strö över riven ost och gratinera i ca 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg.
  9. Ta ut och låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
  10. Servera med en god grönsallad.