Odla vinbär - röda vinbär närbild

Odla vinbär - bästa tipsen!

Svarta vinbär, röda, vita och nu även rosa! Ingen buske är väl så kär i såväl gamla torpträdgårdar som i nya radhusplättar nära stan som vinbärsbusken. Tålig, lättskött buske som är lagom stor och ger mycket skörd. De sötsyrliga bären är lika goda i matlagning som i bakverk och givetvis ljuvliga att plocka direkt från busken. Här är allt du behöver veta om att odla vinbärsbuskar!

Olika sorters vinbär

Odla vinbär - vita vinbär
Det finns tre huvdsakliga sorters vinbär - röda, svarta och vita. Alla tre sorter är härdiga och trivs i det svenska klimatet, så valet beror mest på vilken smak du föredrar.

  • Röda vinbär har en frisk och syrlig smak och är utmärkta att använda i saft, gelé och bakverk.
  • Svarta vinbär är kraftigare i smaken och är extra populärt i saft, sylt och bakverk – och även till vissa maträtter. Dessutom är de fullproppade med vitamin C!
  • Vita vinbär är något mildare och sötare i smaken, vilket gör dem perfekta att äta direkt från busken eller använda i desserter.

Några populära sorter som trivs i vårt klimat är 'Röda Holländka', 'Svarta Narve Viking' och 'Vit jätte'. Nu finns även otroligt vackra rosa vinbär, 'Aili'

Plantering och skötsel

Odla vinbär - buske

Vinbärsbuskar är relativt lättskötta och tacksamma att odla eftersom skörden oftast blir väldigt rik. Här är några grundläggande tips för att lyckas.

  • Läge: Vinbär trivs bäst i sol och vindskyddat läge, men klarar även halvskugga. De ger mest bär om de får några timmar direkt solljus varje dag.
  • Jord: Välj en mullrik, väldränerad jord och lägg gärna på lite kompost innan du planterar.
  • Plantering: Plantera buskarna på hösten eller tidig vår. Sätt dem ungefär 1,5 meter ifrån varandra för att ge dem utrymme att växa. Ställ gärna busken i en hink med vatten medan du gräver så rötterna bli ordentligt blöta. Gräv en grop som är dubbelt så stor som rotklumpen, fyll på med planteringsjord och vattna rikligt efter plantering.
  • Vattning och gödning: Håll jorden jämnt fuktig, speciellt under torra perioder. Gödsla gärna med trädgårdsgödsel på våren, precis när bladen börjar slå ut, så får busken en bra start på säsongen. Gödslar du för ofta kan det leda till svampsjukdomar.

Så beskär du vinbärsbuskarna

Beskärning är viktigt för att hålla buskarna friska och produktiva. Beskär buskarna årligen, helst under den tidiga våren. Ta då bort gamla, träiga grenar för att ge plats åt nya skott. Buskarna kan beskäras ganska hårt, klipp ner de äldsta grenarna med ca 1/3. Klipp busken luftig så att ljus och luft kan strömmas igenom. Då får du god skörd och håller dessutom skadedjur borta.

Se upp för skadedjur

Även om vinbärsbuskar är tåliga kan de drabbas av skadedjur som bladlöss, vinbärsstekel och vinbärsgallkvalster. Regelbunden tillsyn hjälper dig att upptäcka problem i tid. Prata med någon i din trädgårdshandel för att få hjälp med val av bekämpningsmedel.

Dags att skörda

Odla vinbär - röda vinbär i skål
Vinbären är klara för skörd i juli-augusti, beroende på sort och väder, när de är fasta, fullfärgade, och lossnar lätt från busken. Vinbärsbusken är den perfekta busken för barnfamiljen där små fingrar enkelt kan plocka de vitaminrika bären. Bären som inte äts upp på en gång går utmärkt att frysa in.

Lycka till med din odling!

Mer gott med vinbär

Odla vinbär - bästa tipsen!
Odla vinbär - röda vinbär närbild

Odla vinbär - bästa tipsen!

Svarta vinbär, röda, vita och nu även rosa! Ingen buske är väl så kär i såväl gamla torpträdgårdar som i nya radhusplättar nära stan som vinbärsbusken. Tålig, lättskött buske som är lagom stor och ger mycket skörd. De sötsyrliga bären är lika goda i matlagning som i bakverk och givetvis ljuvliga att plocka direkt från busken. Här är allt du behöver veta om att odla vinbärsbuskar!

20 vinnande vinbärsrecept
Rödavinbärspaj med maräng

20 vinnande vinbärsrecept

Sylt, saft, kakor och maträtter. Vinbär passar till mycket. Som fyllning i den drömmigaste småkakan och som tillbehör till Toms saftiga järpar - här hittar du våra godaste recept!

Röda vinbär
Vit kladdkaka med röda vinbär

Röda vinbär

Sylta, safta eller baka gott med röda vinbär! Vinbärens syrliga smak gör dem perfekta i söta bakverk.

24 recept med svarta vinbär
Svartvinbärskaka med havresmul

24 recept med svarta vinbär

Det är en lyx att få äta solmogna svarta vinbär direkt från busken! Med ett gäng klasar kan man använda i allt från glass, sylt, saft och i matlagning. Här är 24 av Kökets godaste svartvinbärsrecept!

Trädgårdens pajer
Trädgårdens pajer

Trädgårdens pajer

Här hittar du recept på pajer med frukt och bär från trädgården. Servera pajen med hemlagad vaniljsås och en kopp kaffe till fikat eller efter middagen.

Ta hand om dina frysta bär
Frysta blåbär

Ta hand om dina frysta bär

Har du frysen full med bär och frukt? Grattis, då kan du nu göra massvis med hemlagade godsaker som sylt, saft, paj och .... ja massor av läckra efterrätter!

Sylta & safta
Headerbild sylta och safta

Sylta & safta

Saft, mos, kräm, gelé, sylt, curd, marmelad och kompott. Här har vi samlat kockarnas bästa recept på trädgårdens alla bär och frukter.

Alla avsnitt av Kökets trägård
Kökets trädgård källsida

Alla avsnitt av Kökets trägård

Kökets trädgård är ett odlings- och matprogram med prisade kocken och odlingsentusiasten Paul Svensson. Programmet visas varje fredag klockan 11:20 i Nyhetsmorgon.

POPULÄRT
Rödavinbärspaj med maräng
Camilla H porträtt KH2024
POPULÄRT
Salt kolapaj med röda vinbär
Kardemummakladdkaka

Kardemummakladdkaka

1 h + tid i kyl