Odla kryddor - nybörjarguide

Odla kryddor - nybörjarguide

Inget är så lyxigt som när man kan klippa av lite färska örter och kasta ner i grytan, i grillmarinaden, såsen eller bland de ugnsgrillade grönsakerna. Men hur ska man tänka när man odlar kryddor och örter? Kan man plantera de köpta från mataffären? Hur sköter man dem, kan de övervintra utomhus? Frågorna är många, här har vi gjort en liten enkel nybörjarguide för att komma igång!

Köpa färdiga plantor:
Allra enklast är att köpa färdiga små plantor från blomsteraffären och sätta i större krukor - då har du inom kort fluffiga kryddplantor. Viktigt är att tänka på att vissa är perenna, dvs de kommer tillbaka år efter år. Dessa kan du plantera ut i rabatterna, sätt dem soligt och med fördel nära uteplats/ grill, så har du dem på praktiskt avstånd.

Plantera örter från mataffären:
Kan man ta plantor från mataffären och sätta i kruka? Ja det KAN du, men dessa örter är oftast odlade för att snabbt växa upp och förbrukas - och ger dig inga speciella garantier på att odlas för att bli stora och frodiga.

Så från frö:
Vill du så från frö, ja då behöver du lite mer tålamod. Börja med att hälla såjord i små odlingsskrukor tidigt på våren, sätt fröna ytligt, strax under jorden, håll jorden fuktig men inte blöt. Plantera sedan i större kruka och ställ ut först när risken för frost är över. Vänj plantorna succesivt med solen och utomhusklimatet, annars är det lätt att de bränns av den starka vårsolen.


ÖRTGUIDE

PERSILJA
Passar till: Det mesta, fisk, kött, sallad, soppa och grytor. Gott att fritera eller sautera, ha på en leverpastejsmörgås eller i potatismos.
Trivs: Persilja är tvåårig och blommar andra året. Den frösår sig dock lätt och trivs i sol till halvskugga. Höjd: ca 30 cm.
Tips: Används färsk, fryst eller torkad.

TIMJAN
Passar till: Kött, fisk, soppa, grytor, vilt, potatis, pasta. (Citrontimjan är gott till: kyckling, fisk och skaldjur, sylt och saftning).
Trivs: Timjan är en flerårig kryddväxt och trivs i sol och tål torka bra. Den är fin som marktäckare eller längst fram i rabatter. Höjd: 10-20 cm.
Tips: Finns i flera olika varianter, vanligast är kryddtimjan och citrontimjan. Använd färsk, fryst eller torkad.

BASILIKA
Passar till: sallader, kött, fisk, fågel, pizza, pesto.
Trivs: Basilika är en ettårig växt som trivs i soligt och skyddat läge. Höjd: ca 40 cm. Passar själv i kruka då de inte vill torka ur. Basilika är känslig för kyla - temperaturen bör ej understiga 15 grader.
Tips: Används färsk eller fryst. Basilikan förlorar mycket smak vid torkning.

GRÄSLÖK
Passar till: Det mesta, potatis, i såser, dressingar, ägg, fisk och kött.
Trivs: En flerårig kryddväxt som älskar sol och är torktålig med vackra lila bollformade blommor. Blir ca 25 cm hög.
Tips: Använd färsk eller fryst, som torkad tappar den mycket smak.

MYNTA
Passar till: Lamm, te, sås, i sallader, vinäger, gelé. Men även till desserter och drinkar.
Trivs: Mynta är en flerårig växt som trivs i full sol eller halvskugga, blir 50 cm och sprider sig lätt, passar därför att ha i en stor kruka.
Tips: Används färsk, fryst eller torkad.

OREGANO
Passar till: Pasta, pizza, kött, lamm, såser, soppor och grillat.
Trivs: Oregano är en flerårig ört med vackra rosa blommor, som trivs bäst på solig plats och som tål torka. Höjd: 15-50 cm. Passar som kantväxt, marktäckare och i kruka och älskas av fjärilar, humlor och bin.
Tips: Används färsk eller torkad.

ROSMARIN
Passar till: kött, lamm, kyckling, fisk och skaldjur. Gott i örtsmör, dressingar, marinader och oljor. Perfekt till grillning.
Trivs: Är en flerårig kryddväxt som trivs i sol eller halvskugga, blir ca 50 cm hög och bör torka upp mellan vattningarna. Den tål ej frost så behöver övervintra inomhus.
Tips: God både som färsk och torkad.

KORIANDER
Passar till: Gott i bröd, grytor, asiatiska rätter, i kryddblandningar.
Trivs: En ettårig växt som vill ha det soligt och varmt. Plantan blir mellan 60-100 cm hög och frösår sig lätt.
Tips: Fräsk, torkad eller fryst

CITRONMELISS
Passar till: Drycker, efterrätter, fisk
Trivs: En flerårig ört som är lättodlad och trivs bäst i soligt läge och är tålig för torka. Blir 40-50 cm hög. Gillas av humlor och bin.
Tips: Används färsk, torkad eller fryst.

DILL
Passar till: Svenska, klassiska rätter, fisk, potatis, asiatiska rätter och medelhavsmat.
Trivs: En ettårig växt som är lite kinkig men ändå trivs i de flesta lägen. Dillen är känslig för uttorkning, så en mullrik och jämnt fuktig jord är bäst. Trivs ej tillsammans med morot, persilja och fänkål.
Tips: Skörda vid 20 cm, plantan växer sig lätt hög och blir gles och gänglig.

DRAGON
Passar till: såser, kryddsmör, ägg, vinägrett, fisk och fågel. En favorit i det franska köket och används i hollandaise- och bearnaisesås
Trivs: En flerårig örtkrydda (zon 1-3) som trivs i sol eller lätt skugga och som är torktålig. Höjd: 80-100 cm.
Tips: Färsk eller fryst. Som torkad får den en starkare smak.

SALVIA
Passar till: Kött, potatis, pasta.
Trivs: En flerårig växt som trivs nästan överallt. Den är torktålig och trivs både i full sol till lätt skugga, vattna dock inte för mycket.
Tips: Klipp ner plantan på våren. Föröka plantan genom att ta sticklingar och skörda skotten löpande under sommaren. Går bra att både torka och frysa in.


5 extra tips!

  • Det är trevligt att plantera en liten kruka med kryddor som passar ihop i matlagning, som exempelvis provencalska örter. En trevlig gå-bort-present mitt i sommaren! Se när Pauls Svensson gör en provencalsk örtkruka här!
  • Skörda blad och stjälkar lite då och då så håller sig plantan fräsch längre.
  • Går plantan i blom så blir smaken något mildare. Dock är det trevligt att låta några stjälkar gå iblom för att locka till sig pollinerande insekter som fjärilar och bin.
  • Ge dina örter gödsel, MEN, de ettåriga kräver mer gödsel än de fleråriga, därför ska man helst inte blanda örter hejvilt i krukorna. Det är inte bra att ge FÖR mycket gödsel till de fleråriga, då tappar kryddplantan sin arom och även härdigheten under vintern. Bäst är att grundgödsla jorden med hönsgödsel (1 dl per kvm). Sedan får man läsa på vad just din specifika kryddväxt vill ha.
  • Du kan både torka och frysa dina örter, så har du härliga smaker av sommaren hela vintern lång!

Läs mer om örter

Odla kryddor - nybörjarguide
Odla kryddor - nybörjarguide

Odla kryddor - nybörjarguide

Inget är så lyxigt som när man kan klippa av lite färska örter och kasta ner i grytan, i grillmarinaden, såsen eller bland de ugnsgrillade grönsakerna. Men hur ska man tänka när man odlar kryddor och örter? Kan man plantera de köpta från mataffären? Hur sköter man dem, kan de övervintra utomhus? Frågorna är många, här har vi gjort en liten enkel nybörjarguide för att komma igång!

Kökets trädgård avsnitt 17: I kryddlandet
Kökets trädgård avs 17 i kryddlandet

Kökets trädgård avsnitt 17: I kryddlandet

Vad ska man göra nära alla örtkrukor svämmar över med blommor och blad? Vilka är perenna, vilka går att frysa och vilka kan man torka? Paul bjuder dessutom på årets hemgjorda örtsalt och smakrika örtte.

Paul tipsar! Plantera en provencalsk örtkruka
Paul Svensson provencalsk örtkruka

Paul tipsar! Plantera en provencalsk örtkruka

Gör en alldeles egen örtkruka med dofter det franska lantköket. Paul ger planteringstips på sorter du kan ha redo bredvid grillen hela sommaren lång.

Så sköter du dina örter
Örter i kruka

Så sköter du dina örter

Har du köpt örter från affären för att sedan snabbt se hur de slokar dagen efter? Här är tips hur du får örter från butiken - och plantaffären att leva länge!

3 svamptorkar, budget - mellan - lyx
KF svamptork samlingsbild

3 svamptorkar, budget - mellan - lyx

Att plocka och torka svamp är ett rent nöje - och ett perfekt sätt att spara svampen till ett senare tillfälle under året. Men en svamptork kan ju såklart även användas till att torka kött, örter eller frukt. Här är tips på tre riktigt bra svamptorkar i tre olika prisklasser!

Krydd- och örtsmör
Provencalskt örtsmör

Krydd- och örtsmör

Ta vara på dina örter och gör ett gott, aromatiskt kryddsmör som passar olika rätter, hela året om. Från entrecôten på grillen, brödbiten och grönsakerna, till den ugnsbakade fisken. Här har vi samlat kockarnas bästa recept!

Ernsts kryddskola - kärleksförklaringar direkt från trädgårdslandet
Ernsts kryddskola

Ernsts kryddskola - kärleksförklaringar direkt från trädgårdslandet

Låt Ernst guida dig igenom trädgårdslandets goda örter och du bjuds på allt från matnyttiga tips till skönsång och roliga anekdoter. Skrolla nedåt för att titta på klippen.

Kryddtipset du inte får missa
Kryddtips kryddhylla

Kryddtipset du inte får missa

Hur ofta händer det inte att du ska handla en krydda till ett specifikt recept och så står du där framför den enorma hyllan och tänker "Hade jag spiskummin hemma eller inte?" Nu är det slut med det - här är kryddtipset du inte får missa!

Redaktionens 4 favoriter

Vitlökssmör

Vitlökssmör

Jens Sjögren Sebastian Hedin
5 min