Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
Vaniljkräm
0,5 vaniljstång
2,5 dl mjölk
4 äggulor
0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g smör, rumstempererat
Körsbärssylt
200 g körsbär
100 g Dansukker Syltsocker
Äppelmos
500 g äpple, urkärnade
1-1,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
0,33 dl vatten
0,5 citron, pressad saft
Montering
1 förp smördeg (färsk)
3 dl vispgrädde
Glasyr
1,5 dl Dansukker Florsocker
3 tsk vatten
2 msk körsbärssylt
Gör så här
Vaniljkräm
Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk. Ta upp vaniljstången.
Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under vispning.
Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smör lite i taget under vispning. Plasta skålen och ställ i kylen.
Körsbärssylt
Skölj och kärna ur körsbär.
Mixa eller finhacka bären och blanda med syltsockret i en kastrull och koka 4-5 minuter. Skumma väl och häll upp på varm och väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.
Äppelmos
Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i ca 20 minuter. Rör om då och då.
Vispa äpplena för hand till mos.
Häll upp på varma och väl rengjorda burkar och förslut. Förvara kallt.
Montering
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela smördegen till 3 ark och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och lägg en mindre plåt på arken som tyngd och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort plåten och grädda ytterligare 5 minuter. Låt kallna helt.
Vispa grädde fast och blanda ner 2-3 dl av vaniljkrämen.
Glasyr
Rör ihop florsocker och vatten till glasyren och ställ åt sidan.
Montering forts.
Bred ett lager körsbärssylt på ett smördegsark och glasyr ovanpå, så att det marmoreras. Ställ i frysen för att stelna.
Bred ett tunt lager äppelmos på det nedersta arket och sedan ett lager vaniljgrädde ovanpå, lägg upp på ett fat.
Bred ett tjockt lager vaniljgrädde på det sista smördegsarket och lägg det arket ovanpå det med äppelmos och vaniljkräm.
Ta ut arket med glasyr från frysen och lägg på toppen av tårtan.