En matig och prisvärd soppa på vitkål, lök och kummin. Tillsammans med kryddstark chorizo och en aioli med pressad potatis blir middagen komplett. Potatisen i aiolin gör den fylligare och inte så majonnäsig i smaken.
Koka potatisen i saltat vatten. Häll och pressa potatisen ner i en skål.
Tillsätt senap, äggulor, lite citronsaft och vitlök. Vispa i oljorna i en tunn stråle. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron. Blir aiolin för tjock, späd med lite kallt vatten
Fräs kål, gul lök och vitlök i rapsolja i en stor kastrull eller gryta några minuter.
Tillsätt tomatpuré och kummin, fortsätt fräsa en minut.
Häll på vitt vin och låt koka ihop till hälften. Tillsätt kalvfond och grönsaksfond samt vatten, låt koka 10 minuter.
Lägg ner chorizoskivorna och låt dem koka med några minuter.
Smaka av med salt och avsluta soppan med smör (kan uteslutas) och persilja. Servera i djup tallrik med potatisaioli på toppen.