Mönstrad chokladtryffeltårta

Mönstrad chokladtryffeltårta
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Mönstrad chokladtryffeltårta

13 ingredienser

30 m + tid i kyl

Den här vackert mönstrade tårtan med chokladbotten och kaffetryffel är en fullträff för alla chokladälskare!

Ingredienser

portioner

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl [120 g]

Kaffetryffel

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g ljus bakchoklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl espresso, nybryggd
  • 25 g smör
  • 25 g vit bakchoklad

Gör så här

Chokladbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och rör i socker, kakao, salt och vaniljsocker.
  3. Rör sedan ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
  4. Klä en springform som är ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15–17 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
  6. Låt kakan svalna i rumstemperatur i ca 10 minuter och ställ sedan in formen i kylen eller frysen.

Kaffetryffel

  1. Finhacka chokladen.
  2. Koka upp grädde, espresso och smör i en liten kastrull och låt det sjuda i 5 minuter.
  3. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör i den mörka och ljusa chokladen.
  4. Smält den vita chokladen i en skål i micron, endast 20 sekunder i taget på 650 W tills den är helt smält.

Montering

  1. Häll tryffelsmeten över chokladbotten när den är helt kall.
  2. Ringla över smält vit choklad och dra mönster med en blomsterpinne/pinne/provsticka. Låt sedan stelna i kylen, minst 1 timme. Kakan bör förvaras i kylen och går utmärkt att frysa in!