Monikas laxfärsbiffar

Monikas laxfärsbiffar
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monikas laxfärsbiffar

12 ingredienser

Fina små biffar av lax som går fort och lätt att göra. De blir lite porösare/godare med ägg än med potatismjöl. Men eftersom Rakel inte tål ägg tar jag potatismjöl. Se till att nudlarna är glutenfria om inte alla tål gluten. /Monika Ahlberg

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé utan skinn och ben
  • 150 g fetaost
  • 1 ägg (eller 1 msk potatismjöl)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • smör, till stekning
  • 1-2 förp nudlar [200 g]
  • 1-2 msk sesamolja (oliv- eller rapsolja)

Till servering

  • sweet chilisås
  • 1 kruka grönsallad
  • 1 förp sockerärtor
  • Valfri vinägrette

Gör så här

  1. Skär bort skinnet på laxfilén. Det går lätt om man först skär bort en liten bit, grabbar tag i skinnet och trycker sedan kniven ner mot skinnet hela vägen. Biten ska alltså ligga med skinnet ner på skärbrädan.
  2. Skär fisken i grova bitar.
  3. Lägg bitarna i en skål och kör hastigt med en handmixer. Obs! Låt det inte bli en alltför slät massa.
  4. Tillsätt smulad fetaost, ägg eller potatismjöl och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  5. Forma till biffar med blöta händer.
  6. Stek i medelvarm panna med smör cirka, 4 minuter på varje sida.
  7. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet.
  8. Häll av och tillsätt 1-2 msk av önskad olja.
  9. Koka sockerärtorna i 1 minut i lättsaltat vatten.
  10. Häll av.
  11. Skölj och arrangera salladen på ett fat.
  12. Blanda ner sockerärtorna och häll på en vinägrette.
  13. Servera laxfärsbiffarna med nudlarna, sweet chilisås samt salladen.