Varm äppelgömma

Varm äppelgömma
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Varm äppelgömma

8 ingredienser

Denna varma äppelgömma är glutenfri och påminner lite om en crème brûlée. God dessert med äpplen, kesella och ingefära.

Ingredienser

portioner
  • 750 g vaniljkvarg
  • 3 äpplen
  • 1 dl russin (eller korinter)
  • 2 msk rörsocker (eller råsocker strö)
  • 2 cm färsk ingefära, riven
  • 1 msk vatten

Till gratinering

  • 1 dl rörsocker (eller råsocker strö)

Till servering

  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250-275 graders grillvärme.
  2. Kärna ur och skiva äpplena tunt.
  3. Koka äppelskivor, korinter eller russin, socker, ingefära och vatten i några minuter.
  4. Lägg äppelblandningen på botten av en ugnsfast form.
  5. Häll på kesella. Strö över råsocker och gratinera i ca 10-15 minuter tills sockret fått vacker färg. Servera med lättvispad grädde.