600 g potatis, sort med lite stärkelse t ex Bintje
frityrolja
salt
Kryddsalt
1 kruka rosmarin
1 kruka salvia
1 kruka färsk bladpersilja
2 dl salt (gärna flingsalt)
matolja
Gör så här
Pommes frites
Skala potatisen och skär den i tunna stavar, ca 8 mm tjocka. Skölj stavarna noga i kallt vatten och lägg dem sedan i blöt i varmt vatten. Detta hjälper till att dra ut stärkelse ur potatisen samtidigt som de tillagas.
Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper eller rena kökshanddukar.
Häll olja i en stor kastrull (som är tillräckligt stor för att oljan bara ska fylla kastrullen till hälften) och hetta upp den på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden. Värm oljan till ca 150 grader, värmen kontrolleras enklast med hjälp av en kökstermometer.
Fritera potatisen i omgångar, lägger du i för mycket sjunker temperaturen på oljan. Fritera tills potatisstavarna är mjuka och börjar få en lätt gyllene färg. Ta upp dem med en hålslev och låt svalna på dubbelt hushållspapper.
När potatisen är helt kalla ska de friteras en gång till precis innan servering. Höj värmen på oljan något så att temperaturen ökar till 175 grader. Fritera potatisstavarna tills de är gyllenbruna
och frasiga och lägg upp dem på hushållspapper.
Salta genast och servera omedelbart.
Kryddsalt
Värm olja i en stekpanna, lägg ner örterna, en sort i taget i några sekunder. Lyft upp och låt rinna av på papper.