Boeuf Bourguignon à la Mange Schmidt

Boeuf Bourguignon
Foto: TV4

Boeuf Bourguignon à la Mange Schmidt

Av: Mange Schmidt

Från: Klockan nio hos stjärnorna

14 ingredienser

1h

Serveras med mandelpotatismos. Fransk köttgryta som passar bäst på vintern. /Mange Schmidt

Mange bjöd även på
Inspirerad Bruschetta
Äppelpaj med hemgjord vaniljglass

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g högrev
  • 3-4 skivor bacon (eller sidfläsk)
  • 1 gul lök
  • 12 steklökar
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 8 champinjoner
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 3-4 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,1-1 msk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • persilja, till garnering

Gör så här

  1. Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar.
  2. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
  3. Skär morötterna och skiva löken.
  4. Fräs dem lätt och lägg över i grytan, salta och peppra.
  5. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker.
  6. Häll på vin och buljong så att det täcker.
  7. Tillsätt kalvfond, tomatpuré, timjan, lagerblad och koka upp under omrörning.
  8. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar cirka 1-2 timmar.
  9. Skala smålökarna.
  10. Låt dem torka och fräs i smör.
  11. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.
  12. Dela champinjonerna om de är stora.
  13. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt en klick smör och bryn svampen.
  14. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
  15. Koka upp grytan och tillsätt smålökar, svamp och bacon.
  16. Låt sjuda några minuter.
  17. Smaka av med salt och peppar.
  18. Servera med mandelpotatismos och klippt persilja som garnering.

Vintips
Bordeaux 3958 Château de Seguin