Toscakaka med färska persikor

Toscakaka med färska persikor
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Toscakaka med färska persikor

16 ingredienser

En kaka täckt av knäckig toska med mandel och blandade frön.

Receptet ger en kaka.

Ingredienser

Kaka

  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 3 färska persikor, mogna

Toscasmet

  • 25 g smör
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,75 dl matlagningsgrädde
  • 50 g mandelspån
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl blandade frön (solroskärnor, vallmo, pumpa)
  • grädde, lättvispad, till servering

Gör så här

Kakan

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smörj och bröa en rund kakform med avtagbar kant.
  6. Skölj, kärna ur och skiva persikorna.
  7. Fyll formen med smeten och tryck ner persikoskivorna i ett runt solfjädermönster.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills den nästan är klar. Gör under tiden toscasmeten.

Toscasmet

  1. Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter.
  2. Tillsätt mandelspån, fröna och kärnor och koka upp.
  3. Häll toscan över kakan när den gräddats i cirka 20 minuter.
  4. Grädda kakan med toscasmet på toppen i ytterligare 15 minuter.