Laxtartar med rostad korianderfröolja, löjrom och rödlökssås

Laxtartar med rostad korianderfröolja, löjrom och rödlökssås
Foto: Tv4
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Laxtartar med rostad korianderfröolja, löjrom och rödlökssås

14 ingredienser

1 h 30 min

Lyxig förrätt av kocken Norbert Lang i form av en tartar på lax serverad med korianderolja, krämig löksås och löjrom. Bjud med toast Melba, tunt smörstekt vitt bröd.

Ingredienser

portioner
  • 200 g laxfilé, tärnad
  • 80 g löjrom, hängd
  • 120 g rödlök, finhackad
  • 2 msk citron, saft
  • 2 dl crème fraîche
  • strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 citroner, klyftor
  • 1 tsk korianderfrö, rostade och mortlade
  • 2 msk naturell olja
  • 1 bit purjolök (det gröna)
  • 4 ägg
  • 4 skivor vitt bröd, tunt skurna och smörstekta

Gör så här

  1. Marinera den hackade löken i citronsaft, 1 msk socker, salt och peppar ca 1 timme.
  2. Sikta löken och blanda den med crème fraiche. Smaka av med lite av vätskan, den ska inte blir för tunn. Krydda med salt, socker och vitpeppar efter din smak.
  3. Värm korianderfröna i oljan så att det blir en härligt nötig arom. Låt svalna.
  4. Smaka av laxen med koriander, korianderoljan, salt, socker och vitpeppar.
  5. Forma laxen in 4 kuber. Placera i crème fraiche-såsen på tallrikar. Toppa med löjrom
  6. Blanchera purjolöken. Koka äggen hårt.
  7. Gör en liljekonvalj till flickorna och ett purjolöksmönster till pojkarna.
  8. Servera med smörstekta brödskivor.