Kycklinggryta med chorizo

Kycklinggryta med chorizo
Foto: Tv4

Kycklinggryta med chorizo

Av: Birgitta - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

40 m

Kycklinggryta med chorizo och krossad potatis gör sig riktigt fint som huvudrätt till både vardag och helg.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grytan

  • 1 kg kycklinglårfilé, putsad från ev. senor
  • 4 msk kinesisk soja
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2-3 tsk chilipulver
  • 2 tsk oregano
  • 4 krm malen spiskummin
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 4 lagerblad
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar (eller 2 msk koncentrerad köttfond på flaska)
  • 6 chorizokorvar
  • 1 dl grädde
  • färsk bladpersilja, grovhackad

Krossad potatis

  • 900 g potatis
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • 2 msk olivolja
  • 1 flingsalt
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 2 msk pankoströbröd

Servering

  • grönsallad (med valfria grönsaker)

Gör så här

Kycklinggryta

  1. Blanda kycklingen i en skål med sojan och ställ åt sidan.
  2. Häll oljan i en stekgryta, värm upp och stek gul lök och vitlök mjuk. Tillsätt därefter kryddorna och krossade tomater.
  3. Därefter läggs lagerblad, socker, vatten och buljongen i grytan och allt får koka upp.
  4. Lägg i kycklingen och låt allt koka ca 15 minuter, kolla kycklingen med provsticka så att den är genomkokt, och att köttsaften som tränger upp är klar.
  5. Skiva och stek korvarna i en stekpanna. Lägg korvbitarna i grytan tillsammans med grädden och låt allt bli genomvarmt. Garnera med bladpersiljan.

Krossad potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen i ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av.
  3. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Kryssa dem lätt med en kniv och tryck ned dem med baksidan av en träsked så att de krossas lätt. Pensla dem med smör och olivolja och strö på kryddor och panko.
  4. Baka dem i ugnen tills de fått fin färg, men har ett mjukt inre, ca 20-30 minuter.

Servering

  1. Servera med grönsallad.