Kräftcroquetter

koket.se
Kräftcroquetter
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kräftcroquetter

19 ingredienser

30 m + tid i kyl

Det här festliga receptet av Erik Videgård kan bli succé på årets kräftskiva.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 50 g veganskt smör
  • 50 g glutenfri mjölmix
  • 6 dl sojadryck
  • ca 0,5 krm muskot
  • 0,25 tsk dillfrö
  • 1 tsk salt
  • 200 g kräftor, klor och stjärtar
  • majsstärkelse
  • 2 ägg, uppvispade
  • pankoströbröd (av majs)
  • olja (till fritering)

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 förp saffran
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 1 limefrukt, saften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl rapsolja

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölet, vispa tills mjölet löst sig.
  2. Fortsätt vispa och häll i mjölken i en jämn stråle till en jämn sås.
  3. Fortsätt vispa tills det börjar sjuda.
  4. Tillsätt muskot, dillfrö och salt. Blanda och ta bort från värmen.
  5. Låt svalna och tillsätt kräftresterna.
  6. Lägg en plastfilm tätt mot ytan och låt svalna helt.
  7. Skeda upp såsen på plastfilm och rulla ihop till en lång korv ca. 3 cm i diameter. Lägg ”korven” i frysen över natten.
  8. Tag fram korven och skär i 4 cm långa bitar, panera i majsstärkelse, ägg och panko.
  9. Fritera bitarna gyllenbruna i olja som är 180 grader varm.

Majonnäs

  1. Mät upp samtliga ingredienser i en behållare, häll i oljan sist.
  2. Sätt en stavmixer i botten av behållaren och kör igång medan du sakta drar stavmixern uppåt.
  3. Smaka av och justera smaken.
  4. Majonnäsen mår bra av att vila och mogna några timmar i kylen, så gör den gärna samtidigt som croquette-grunden.