Karlsbaderbullar med jordgubb, mandel och vanilj

koket.se
Karlsbaderbullar med jordgubb, mandel och vanilj
Foto: Tv4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Karlsbaderbullar med jordgubb, mandel och vanilj

17 ingredienser

3 h

Somriga bullar gjorda på karlsbaderdeg fyllda med jordgubbssylt, mandelmassa och vanilj. Pensla i smör och vänd i socker vid servering. Bjud gärna med ett glas saft eller en kopp kaffe till sommarfikat!

Karlsbaderdeg är en lite finare vetedeg som här även innehåller bakpulver. Det ger en bulle med lite sprödare deg.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner stycken

Karlsbaderdeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk, rumsvarm [2,5 dl]
  • 660 g vetemjöl [11 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 180 g smör, rumsvarmt
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]

Till pensling

  • 100 g smör
  • 170 g strösocker [4 dl]

Vanilj- och mandelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 3 g salt
  • 150 g jordgubbssylt (av fin kvalitet)
  • smör, till pensling efter bakning
  • strösocker

Gör så här

Karlsbaderdeg

  1. Smula jästen i bunken till köksmaskinen.
  2. Häll mjölken över jästen och blanda runt.
  3. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.

Vanilj- och mandelfyllning

  1. Blanda mandelmassa, vaniljsocker och salt. Rör ner smöret, lite i taget, tills du har en slät fyllning.
  2. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en kvadrat.
  3. Bred på ett jämnt lager med vanilj- och mandelfyllning. Fördela därefter jordgubbssylten över.
  4. Rulla ihop till en rulle och skär i lagom stora bullar.
  5. Lägg i bullformar och låt jäsa under duk i minst 60-90 minuter.
  6. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  8. Smält smör till pensling. Pensla bullarna med lätt med det smälta smöret och doppa dem i socker.