12 ostron, exempelvis "Fines de clair no.4" (spelar egentligen ingen större roll men dessa är lagom storlek på!)
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
200 g bladspenat
salt
peppar
3 äggulor
1 citron (saften)
1 msk vatten
1 krm salt
100 g smör, skirat (ljummet)
Servering
tabasco (efter smak)
Gör så här
Ånga ostronen på ett hålbleck tills de öppnar sig. Har du inte ugn med ångfunktion så öppna ostronen som vanligt, och lägg dem i en kastrull i sitt spad. Sjud dem sakta i ca 30 sek så dem blir halvklara. Rengör underdelen på samtliga ostron.
Finhacka lökarna och sautera dem i ca 3 min i smöret. Strö sedan över mjölet och rör runt väl, häll sedan på grädden. Koka upp och blanda i bladspenaten, smaka av med salt och peppar.
Vispa äggulor, citronsaft, vatten och salt i en kastrull på mellanvärme. Fortsätt vispa frenetiskt till smeten blivit pösig och har fått en blank konsistens. Dra av kastrullen från värmen och ställ den på en fuktig disktrasa som gör att värmen går ner och att du får ett stadigt grepp. Strila i smöret medan du rör runt och åt samma håll tills allt smöret är borta, lugnt och försiktigt. Smaka ev. av med mer salt.
Lägg spenaten i botten i ostronskalet och placera ostronet ovanpå. Så här långt går det att förbereda, det går att vispa hollandaisen innan också men låt den stå i ett ljummet vattenbad tills serveringen, annars spricker den.
Applicera en klick hollandaise på ostronet och ställ in för gratinering i serveringsögonblicket under grillelementet i ugnen tills de är gyllenbruna.