Älg-Boeuf Bourgignon med mandelpotatis - och roquefortost

Älg-Boeuf Bourgignon med mandelpotatis - och roquefortost
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Älg-Boeuf Bourgignon med mandelpotatis - och roquefortost

19 ingredienser

En klassiker från mitt kära Frankrike gjord på älg från den pågående jaktsäsongen.

Magnus Svenssons dryckestips

Lirac Les Chesnaies 2007, Artikelnummer 2214 - 100 kronor
Ett smakrikt och elegant vin med en fin struktur från Rhônedalen i Frankrike.

Rocca di Montemassi Le Focaie 2006, Artikelnummer 2523 - 94 kronor
Generös italienare från Toscana med inslag av mörka bär, fina örter och en härlig ton av rostat kaffe.

Pilsner Urquell, Artikelnummer 1566 - 14,40 kronor
Den ursprungliga Pilsnern som är medelfyllig och brödig med bra friskhet, mycket fin humlebeska och en god eftersmak med en liten nötighet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g grytbitar av älg
  • 1 l rött vin, fylligt
  • 0,5 l mire poix (morot, rotselleri, gul lök, vitlök och purjolök)
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad

Älgavkoket

  • 2 köttbuljongtärningar
  • ev rödvin (fylligt)
  • 0,5 dl strösocker
  • ev arrowrot
  • 50 g smör
  • 1 kg mandelpotatis
  • 4 dl mjölk
  • 1 schalottenlök
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 100 g roquefortost (eller annan snarlik ost)
  • 200 g bacontärningar
  • 200 g champinjoner
  • 200 g steklök
  • storbladig persilja

Gör så här

  1. Stek kuberna och grönsakerna i smör och lägg dem i en kastrull, häll på rödvinet och ev. vatten så det täcker. Sjud och skumma tills de är riktigt möra. Ta upp dem försiktigt och låt de svalna.
  2. Värm upp en kastrull och häll i sockret, låt det smälta och bli mörkbrunt
  3. Sila därefter ner spadet i kastrullen över sockret och tillsätt buljong tärningarna, ev lite mer rödvin och reducera till hälften återstår. Lägg i kryddorna, låt koka fem minuter till, smaksätt med salt och peppar, red ev. av med arrowrot.
  4. Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken med den finhackade schalottenlöken, vitpepparkornen och saltet, sila bort löken och kryddorna.
  5. Häll av potatisen när den är klar. Pressa potatisen och arbeta sedan in mjölken och smöret, lättast med en gummiskrapa. Smaka av med Roquefortosten, salt och peppar.
  6. Stek champinjoner, steklök och baconet gyllenbruna på svag värme.
  7. Finstrimla storbladiga persiljan.
  8. Värm upp köttet försiktigt i såsen och servera genast, snyggast direkt på tallrikarna. Smaklig måltid!