Ingefärspicklad sparris med tartar på lax

Ingefärspicklad sparris med tartar på lax
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Ingefärspicklad sparris med tartar på lax

30 ingredienser

Elegant förrätt med picklad vit sparris, korianderfröolja och marinerad tartar på lax och rom.

Ingredienser

  • 8 vita sparrisar (à ca 85 g)
  • 200 g laxfilé (salma och fröya)
  • strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • 120 g laxrom (eller annan rom)

Ingefäralag till sparris

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl färskpressad ingefärsjuice
  • 1 msk senapsfrö (gula och bruna)
  • salt

Korianderfröolja

  • 3 msk korianderfrö
  • 8 msk neutral olja

Ingefärsmajonnäs

  • 1 ägg
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl olja (se tips ovan om du vill använda sparrisolja)
  • vispgrädde
  • färsk ingefära, finriven
  • salt
  • vitpeppar
  • strösocker

Vinägrett

  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 dl olja (se tips ovan om du vill använda sparrisolja)
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • kimchifrön (rostade sesamfrön med kimchismak)
  • mâchesallad

Gör så här

Picklad sparris

  1. Skala sparrisen.
  2. Koka upp alla ingredienser till ingefärslagen.
  3. Häll den kokande lagen över skalade vita sparrisen. Låt stå i kylen 8 timmar.
  4. Häll av och skär i bitar innan servering

Korianderfröolja

  1. Rosta koriandern i en torr och het stekpanna. Mixa dem i liten matberedare. Tillsätt olja under mixning och mixa så att oljan når upp till 80 grader. Ställ kallt fram till servering.

Ingefärsmajonnäs

  1. Lägg ägg, vinäger, senap och olja i en hög cylinderformad bunke. Ställ ner en mixerstav så att mixerbladet nuddar botten av skålen. Mixa på högsta effekt. Dra sakta mixern upp och ner några gånger för att få in luft i majonnäsen. Tillsätt lite lättvispad grädde, det ger en fin konsistens. Smaka av med salt, socker, vitpeppar och finriven färsk ingefära.

Vinägrett

  1. Rör ihop vitvinsvinäger, senap, honung och olja. Smaka av med salt och vitpeppar.

Laxtartar

  1. Skär laxen i fina tärningar. Smaksätt laxen med salt, socker, nymalen vitpeppar och korianderolja.

Servering

  1. Lägg upp den picklade sparrisen och laxtartaren på tallrikar. Toppa med rom och majonnäs. Garnera med sallad och kimchifrön. Avsluta med att ringla över vinägrett.

Tips! Norbert använder sparrisolja till vinägretten och majonnäsen med ingefära. Om du vill göra sparrisolja tar du torkade sparrisskal och värmer upp med olja till 80 grader. Låt stå tills det svalnat och sila sen av.
I programmet Kockarnas kamp så bjöd Norbert förrätten utan majonnäsen med ingefära.