Hemgjord kräftfond

Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Hemgjord kräftfond

14 ingredienser

2 h

Visst är kräftskivan augustis höjdpunkt men det finns ju mer att göra med kräftor. Skalen från kräftskivan sparar du och gör en underbar fond av!

Ingredienser

portioner liter
  • 1 kg kräftskal, välsköljda grovkrossade
  • 1 msk rapsolja
  • 100 g gul lök, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 100 g fänkål, grovhackad
  • 1 morot, grovhackad
  • 50 g rotselleri, grovhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • 5 dl vitt vin, torrt
  • 1,5 l vatten
  • 2 lagerblad
  • salt

Gör så här

  1. Värm en gryta, tillsätt olja och fräs grönsakerna i fem minuter med tomatpurén. Rör hela tiden.
  2. Tillsätt kräftskalen, svart- och vitpeppar och fräs i ytterligare fem minuter.
  3. Häll i vinet, vattnet och lagerblad. Koka upp och skumma.
  4. Stormkoka i 30 minuter och skumma av vid behov.
  5. Sänk värmen och sjud under lock i en timme.
  6. Sila av fonden och reducera tills en liter återstår, smaka av med salt.