Små pajer fyllda med passionsfruktskräm och färska bär.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
Sockerdeg, ger 9 tarteletter
180 g florsocker
315 g vetemjöl
1 krm salt
1,5 tsk vaniljsocker
150 g smör + smör till formarna
1,5 ägg
Passionsfruktskräm, räcker till 3 tarteletter
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång
70 g äggula
20 g majsstärkelse
5 passionsfrukter
0,5 citron
Topping
passionsfrukter, hallon, jordgubbar, physalis
Gör så här
Sockerdeg
Blanda florsocker, mjöl, salt och 1 tsk vaniljsocker i matberedare. Tillsätt kallt smör, uppskuret i små kuber. Mixa (använd pulsknappen) tills smöret blivit till små klumpar i ärtstorlek.
Tillsätt ägg, mixa minimalt, stäng av så fort degen går ihop. Forma en rund jämn degklump, plasta, vila i kyl 30 minuter.
Smörj tartelettformar med lite smör. Baka ut pajerna: kavla tunt, nagga ordentligt och förgrädda skalen övertäckta med aluminiumfolie i 12-14 minuter i 200 grader.
Avlägsna tartelettskalen ur formarna direkt när de kommit ut ur ugnen, använd en liten tandpetare för att lossa kanterna om de är svåra att få loss.
Passionsfruktskräm
Koka upp mjölk och en halv urskrapad vaniljstång med frön.
Blanda äggulor, socker och maizena separat i en skål.
Vispa ner i mjölken, värm försiktigt tills krämen tjocknar. Sila. Ytplasta och kyl.
Smaka av med passerade passionsfrukter (eller passionsfruktsjuice) och pressad citron.
Fyll tre avsvalnade formar med passionsfruktskräm. Dekorera med bär.