Boeuf Bourgiugnon med mandelpotatispuré

koket.se
Boeuf Bourgiugnon
Foto: TV4

Boeuf Bourgiugnon med mandelpotatispuré

Av: Sara - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

3 h

Den svårstavade rätten Boeuf Bourgiugnon är en klassiker som aldrig går ur tiden. Här serveras den långkokta köttgrytan med mandelpotatispuré och smörstekta haricots verts.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Sara - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ca 800 g högrev
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 300 g champinjoner
  • 300 g schalottenlök
  • 75 cl rött vin
  • 3 lagerblad
  • 2 msk torkad timjan
  • 4 dl oxfond
  • 1 förp syltlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot (stor)
  • salt
  • peppar, smaka av under tillagningen
  • smör, till stekning av köttet

Till servering

  • ca 200 g haricots verts
  • smör, till stekning
  • 3 msk färsk persilja, hackad
  • 3 kvistar färsk timjan

Mandelpotatispuré

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 krm malen muskot

Gör så här

Gryta

  1. Putsa köttet och skär det i bitar, cirka 3 cm. Bryn köttet i smör i en stor gryta, så det får ordentligt med färg. Pressa i vitlöken och ett par matskedar tomatpuré. Rör om en liten stund, pudra sedan över ca 3 msk vetemjöl, rör om igen. I med en flaska rödvin, moroten som skärs i ganska stora bitar (de ska fiskas upp sedan) och oxfond tills köttet är täckt med vätska. Tillsätt torkad timjan och lagerblad. Sänk värmen och låt sjuda tills köttet är supermört, helst 3 timmar.
  2. Under tiden, strimla sidfläsket och knaperstek det tillsammans med hela skalade schalottenlökar och kvartade champinjoner. Ned med detta i grytan när ca 20 minuter återstår, tillsammans med syltlöken. Salta och peppra efter smak. Bryn haricots verts i lite smör tills de är mjuka men har tuggmotstånd kvar.

Puré

  1. Skala potatisen, skär den i mindre bitar och koka den riktigt mjuk i vatten och salt i en kastrull med lock. Häll av kokvattnet när potatisen är klar, mosa den och tillsätt grädde, smör och kryddor. Vispa purén slät och fin med en ballongvisp.