Grillad piggvar på planka

Grillad piggvar på planka
Foto: Tv4

Grillad piggvar på planka

Av: Tobias - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h 30 min

Tobias bjuder på en grillad piggvar på planka med örtduchesse, svamp och rödvinssås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödvinssås

  • 3 schalottenlökar
  • 1 palsternacka (liten)
  • 0,5 klyfta vitlök, delad på mitten
  • 2 msk olivolja
  • 2 lagerblad
  • 10-15 vitpepparkorn, krossade
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 6 dl rött vin
  • 1 l hönsbuljong
  • 25 g smör

Örtduchesse

  • 1,2 kg fast potatis
  • 100 g smör
  • 6 äggulor
  • 2 krukor färsk dragon
  • 2 krukor färsk persilja
  • 1 msk salt
  • 2 krm svartpeppar

Stekta grönsaker

  • 1 msk smör
  • 100 g morot (i olika färger)
  • 2 portabellosvampar
  • 200 g skogschampinjoner
  • 1 palsternacka (liten)
  • 2 msk kryddmix (Zigges BBQ vegan gourmet)

Kolgrillad piggvar

  • 600 g piggvarsfilé
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

Rödvinssås

  1. Skala och skiva schalottenlöken.
  2. Skala och tärna palsternackan.
  3. Sautera lök, vitlök och palsternacka med olivolja på medelhög värme i en kastrull tills de blivit gyllenbrunt.
  4. Tillsätt kryddor, tomatpuré och låt det fräsa i 1-2 minuter.
  5. Häll i vin och låt koka ner, reducera tills ca två tredjedelar återstår.
  6. Tillsätt buljong och låt det reducera till hälften (ca 4-5 dl ska återstå).
  7. Sila av sås igenom en fin nätsil och koka upp såsen igen.
  8. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning.

Örtduchesse

  1. Skala potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet och låt ånga av.
  3. Ställ tillbaka kastrullen med potatis på spisen på medelhög värme.
  4. Stompa potatisen och tillsätt smöret i omgångar, rör runt.
  5. Rör sedan en äggula i taget och rör runt kraftigt.
  6. Strö i örter och smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg i en spritspåse och spritsa ut på plankan.

Stekta grönsaker

  1. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör.
  2. Skala och skär upp grönsakerna.
  3. Stek grönsakerna i smöret i ca 5 minuter. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga.
  4. Tillsätt kryddorna.

Kolgrillad piggvar

  1. Starta grillen.
  2. Salta och peppra piggvaren.
  3. Stek fisken över öppen eld i 1 minut på varje sida.

Servering

  1. Lägg upp fisken på plankan med de stekta grönsakerna och örtduchessen.