Flower power

Flower power
Foto: TV4
Rickard Söderberg
Rickard Söderberg

Flower power

18 ingredienser

1 h

Minicupcakes med smak av fläder och torkade blommor. Dekoreras med citron- och rosenfrosting samt färska blomblad.

Den där parfymerade smaken av blommor. Jag älskar den. Den där ogripbara, poetiska och förhöjda smaken av dagg, äng och sensommarvärme. Den är oslagbar. Och lite provocerande. Så när vi ska göra munsbitar vill jag göra allt det där. Smeka som en aftonbris. Och provocera lite. Jag inser att det inte är en smak som faller alla på läppen, men det går inte att vara insmickrande när man bakar, på samma sätt som Flower Powerrörelsen inte var insmickrande. Den gjorde det den kände att den behövde göra. Precis som jag gör med dessa minicupcakes. /Rickard

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Flower power

  • 50 g smör
  • torkade blommor av blåklint, solros, viol, ros
  • 25 ml stark dekokt av jasmin
  • 200 ml koncentrerad fläderblomssaft
  • 125 g strösocker
  • 40 g muscovadosocker
  • 2 ägg
  • 1 vaniljstång, fröna
  • 135 g vetemjöl
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Frosting

  • 50 g färskost
  • 30 g smör, mjukt
  • 2,5 dl florsocker
  • rosenvatten
  • citron, skalet, rivet
  • vaniljstång
  • färska blomblad

Gör så här

  1. Smält smör och bryn de torkade blommorna försiktigt i smöret. Tillsätt saften och jasmindekokt.
  2. Rör socker, ägg och vaniljfrön poröst och tillsätt smör-/saftblandningen. Vänd slutligen ner de torra ingredienserna.
  3. Häll i riktigt små formar och baka i 170 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna.
  4. Blanda alla ingredienser till frostingen.
  5. Spritsa på frostingen och dekorera med färska blomblad.